12Gods: Τα ελληνικά βότανα μπαίνουν σε κάψουλες του καφέ και αποκτούν προστιθέμενη αξία

Οι μηχανές του καφέ μπορούν να μετατραπούν πλέον και σε μηχανές ροφημάτων από βότανα, καθώς η ελληνική start up 12Gods βάζει στις κάψουλες αντί για καφέ μείγματα ελληνικών βοτάνων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 από τον γεωπόνο, με ειδίκευση στην ανθοκομία, Φίλιππο Ζεμπίλα.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ανέπτυξαν και διαμόρφωσαν ένα σύστημα παραγωγής και συσκευασίας ελληνικών βοτάνων σε κάψουλες, που περιέχουν μείγματα για ροφήματα και τοποθετούνται στις μηχανές του καφέ.

Πρόκειται για την εξέλιξη των ροφημάτων από βότανα, τα οποία καθίστανται πιο εύχρηστα και ελκυστικά στη χρήση, σε σχέση με τον «παραδοσιακό» τρόπο κατανάλωσής τους.

Στόχος της ελληνικής start up είναι να προσδώσει στα ελληνικά βότανα υπεραξία, μέσω της οποίας θα μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμοι οι Έλληνες παραγωγοί.

Φίλιππε, μίλησέ μας για το ξεκίνημα της 12Gods και την εξέλιξή της.

Λόγω των σπουδών μου, αλλά και της επιχειρηματικής εμπειρίας μου σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, είχα για αρκετά χρόνια την ιδέα να δημιουργήσω κάτι που θα αξιοποιεί τον πλούτο της χώρας μας, συνδυάζοντας την εξωστρέφεια με την προστιθέμενη αξία, ενώ παράλληλα θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Έτσι, τον Μάρτιο 2018 δημιουργήθηκε η 12Gods. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν άλλοι πέντε μέτοχοι, ενώ αναλυτικά η ομάδα μας, απαρτίζεται από εμένα (CEO), τον Γιώργο Γανωτή (νομικός σύμβουλος), τον Νικόλα Αντωνιάδη (CFO), τον Δημήτρη Ιωσηφίδη (διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης), τον Βασίλη Γρηγορόπουλο (υπεύθυνος πωλήσεων), τον Γιάννη Κουρούδη (καλλιτεχνική διεύθυνση), τον Δανιήλ Καραθανάση (web developer), τον Βαγγέλη Καραϊακόφογλου (μηχανικός παραγωγής) και τη Λιάνθη Μπακαέ (customer service).

Πατήστε στη φωτό για να δείτε τα μέλη της ομάδας

Στα πρώτα μας βήματα στηριχθήκαμε από τη θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ της Περιφέρειας Αττικής, ενώ επίσης συνεργαζόμαστε με το Aroma Hub του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Έχουμε συμμετάσχει και διακριθεί σε πλειάδα εγχώριων και διεθνών εκδηλώσεων και διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις και αγροδιατροφή (EITFood, Digital Greece, NBG Business Seeds, Freskon, Detrop-Oenos κ.ά.). Αυτή την περίοδο συμμετέχουμε στον διαγωνισμό νεοφυούς επιχειρηματικότητας MIT Enterprise Forum Greece Startup Competition 2021. Eπίσης, είμαστε από τις πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο εθνικό μητρώο των ελληνικών start ups, το Elevate Greece.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε ως προς τη διάθεση του προϊόντος σας στην αγορά;

Αρχικά, να πούμε ότι η επωνυμία των προϊόντων μας δεν προέρχεται από κάποιου είδους «αρχαιολατρία». Αυτό που επιδιώκουμε είναι, μέσω των ονομάτων των προϊόντων μας, να αναδείξουμε πολιτισμικά στοιχεία και ωραίους μύθους που συνοδεύουν διαχρονικά τα ελληνικά βότανα. Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν αναπτύξαμε μόνο τις κάψουλες, αλλά και το μηχάνημα που τις συσκευάζει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι τόσο οι κάψουλες όσο και οι συσκευασίες τους είναι 100% βιοδιασπώμενες και ανακυκλώσιμες.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων μας στην αγορά, υπολογίζουμε να είμαστε έτοιμοι τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Βεβαίως, μεγάλος στόχος μας είναι και οι αγορές του εξωτερικού. Η αγορά των λειτουργικών τροφίμων έχει μεγάλες προοπτικές διεθνώς. Βλέποντας τα αρωματικά φυτά και βότανα με το «ελληνικό» μάτι, αγνοούμε την τεράστια δυναμική τους εκτός Ελλάδος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατανάλωση ροφημάτων από βότανα είναι πολλαπλάσια.

Ποια θέση έχουν οι Έλληνες παραγωγοί σε αυτή την προσπάθεια;

Χωρίς τους παραγωγούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πριν δημιουργήσουμε την επιχείρηση, είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στον τρόπο που εμπορευόμαστε ως χώρα τα βότανα. Παρόλο που η ελληνική αγορά είναι γεμάτη από βότανα, η «χύμα» διάθεσή τους και άλλες παθογένειες δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να κερδίσουν αυτά που πραγματικά μπορούν.

Μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού αγοράζουν τα ελληνικά βότανα σε πολύ χαμηλές τιμές και δημιουργούν προϊόντα με προστιθέμενη αξία, με αποτέλεσμα να χάνει τόσο η οικονομία μας, όσο και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε συνάψει συνεργασίες με 20 παραγωγούς που διαθέτουν πιστοποίηση για βιολογικές καλλιέργειες. Η πλειονότητα βρίσκεται σε μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές, όπως στον Έβρο, στην Άρτα, στη Σάμο κ.ά.

Αν όλα πάνε καλά, θέλουμε να συνεργαστούμε με περισσότερους παραγωγούς και να έχουμε τις δικές μας, πρότυπες βιολογικές καλλιέργειες στην Κομοτηνή.