Σε ισχύ το σχέδιο επιβράδυνσης μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά

Σε ισχύ το σχέδιο επιβράδυνσης μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε, από σήμερα το πρωί, το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.

Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας, Ανθή Καραγγελή.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε ετοιμότητα» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Τέσσερις σταθμούς από τον ΟΛΠ για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η διοίκηση του οργανισμού λόγω του μεγάλου συνωστισμού ατόμων, παραχώρησε και τον επιβατικό σταθμό που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα στον καθένα, ενώ στην πύλη Ε-8 που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε στην πύλη Ε-3 έχουν καταλύσει περίπου 50 άτομα.

Το πρωί ομάδα μεταναστών και προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά. Φωνάζοντας συνθήματα, αρκετές γυναίκες και άνδρες, κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη και τα Σκόπια.

Ακτοπλοϊκές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, τόνισαν ότι τα δρομολόγια των ναυλωμένων πλοίων μπορούν να μειωθούν αλλά δεν είναι εύκολο να μην κοπούν σε εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ