1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού: Δράσεις για την προώθηση του οινοτουρισμού παρουσιάστηκαν στο ΓΠΑ

✱ Έρχεται η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επισκέψιμων Οινοποιείων
✱ Αναγκαία η ενίσχυση του κλάδου, καθώς από τα 1.750 οινοποιεία που λειτουργούν στη χώρα μας μόνο τα 100 είναι επισκέψιμα

Δράσεις για την προώθηση του αγροτουρισμού, της γαστρονομίας και κατ’ επέκταση του οινοτουρισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα προωθήσει το υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που άπτονται και του αγροδιατροφικού τομέα ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την ομιλία της στην 1η Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το υπουργείο και το Συμβούλιο Οινοτουρισμού –που συγκροτήθηκε την περασμένη χρονιά– έχουν στόχο να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού και την προβολή του κρασιού, με σκοπό, όπως είπε, την ανάδειξη των περιοχών της χώρας που διαθέτουν αμπελώνες και οινοποιεία. Μάλιστα, γνωστοποίησε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού να δημιουργηθεί Εθνικό Δίκτυο Επισκέψιμων Οινοποιείων, που μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, ένα αποφασιστικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, καθώς μέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις με τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου.

Η υπουργός πρόσθεσε πως στρατηγικός στόχος για το υπουργείο είναι η προώθηση του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, ήδη από το 2014, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο και καθιερώθηκε το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Παράλληλα, υπενθύμισε πως το υπουργείο θεσμοθέτησε πέρυσι τη σύσταση Συμβουλίου Οινοτουρισμού, αναγνωρίζοντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνή τάση για τον οινοτουρισμό, την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού και την αναγκαιότητα περαιτέρω δράσεων εξωστρέφειας.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους ιθύνοντες, κατά τη συνεδρίαση, από τα περίπου 1.750 οινοποιεία που λειτουργούν στη χώρα μας μόνον τα 100 είναι επισκέψιμα και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του συντονισμού δράσεων και των συμπράξεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ηνία» του Συμβουλίου για τον Οινοτουρισμό θα έχει ως πρόεδρος ο πρύτανης του ΓΠΑ, Σπυρίδων Κίντζιος, που υποδέχτηκε στη συνεδρίαση με θερμά λόγια την κ. Κεφαλογιάννη και την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, υπογραμμίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία που έχει το πανεπιστημιακό ίδρυμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού στα θέματα ενίσχυσης του οινοτουρισμού.

Δημιουργία ψηφιακού διαδραστικού χάρτη

Πιο αναλυτικά, κατά τη συνεδρίαση, η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της δημιουργίας ενός δικτύου προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων και προβολής της γαστρονομίας και του οινοτουρισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή των προϊόντων και των επιχειρήσεων, η χρήση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα η δημιουργία ψηφιακού διαδραστικού χάρτη, όπου θα καταγράφονται τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις.

«Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές περιφέρειες και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή, με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, καθώς και ξενάγησης στις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες».

Στρατηγικές προτάσεις του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κίντζιος, σημείωσε ότι σκοπός του Συμβουλίου είναι η επεξεργασία στρατηγικών προτάσεων που θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Τουρισμού για υλοποίηση και αφορούν:

✱ Την ενίσχυση του κεντρικού συντονισμού δράσεων.

✱ Τη δημιουργία Δικτύου Περιφερειών και Δήμων κρασιού.

✱ Την ενίσχυση του destination branding («επώνυμου προορισμού» για το κρασί).

✱ Την αξιοποίηση της περιόδου του χειμερινού τουρισμού.

✱ Την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τα επισκέψιμα οινοποιεία.

✱ Την ίδρυση επιδεικτικού Κέντρου Οινοτουρισμού.

Ο πρύτανης του ΓΠΑ πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία Υποεπιτροπών, ώστε να ενισχυθούν, όπως είπε, θέματα εκπαίδευσης, δικτύωσης των φορέων της αυτοδιοίκησης, νομοθεσίας, στατιστικής, χαρτογράφησης κ.ά. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεώργιος Κοτσερίδης, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και διευθυντής του Εργαστηρίου Οινολογίας του ΓΠΑ, επεσήμανε την αναγκαιότητα της δικτύωσης και της σήμανσης των επισκέψιμων οινοποιείων, υπογραμμίζοντας: «Από τα περίπου 1.750 οινοποιεία στη χώρα μας, μόλις τα 100 έχουν σήμα επισκέψιμου οινοποιείου. Θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της δικτύωσης και συνεργασιών μεταξύ οινοποιείων, ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λπ.».

Επισημαίνεται ότι το «παρών» στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου για τον Οινοτουρισμό έδωσαν, επίσης, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι αντιπρυτάνεις του ΓΠΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.ά.