Ενημερωτικές συναντήσεις του Τμήματος Αμπέλου & Οίνου του ΥΠΑΑΤ

Ικανοποιημένοι οι οινοποιοί από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις παραγωγής

Ενημερωτικές συναντήσεις του Τμήματος Αμπέλου & Οίνου του ΥΠΑΑΤ

Από το Αμύνταιο Φλώρινας ξεκίνησαν οι ενημερωτικές συναντήσεις του Τμήματος Αμπέλου & Οίνου του ΥΠΑΑΤ με οινοποιούς της Δυτικής Μακεδονίας, ακολούθησε στις 6 Νοεμβρίου συνάντηση στην Καβάλα, στο διοικητήριο με τους οινοποιούς της Ανατολικής Μακεδονίας, συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη με τους οινοποιούς της Κεντρικής Μακεδονίας και στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση στο Βόλο.

Τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι των συναντήσεων με στελέχη των ΔΑΟΚ και οινοποιούς αφορούν στις υποχρεωτικές δηλώσεις αποθεμάτων και παραγωγής καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές στις διαδικασίες πιστοποίησης οίνων ΠΟΠ/ΠΓΕ μετά τις παρατηρήσεις των κοινοτικών υπάλληλων στον έλεγχο του 2016.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στις υποχρεωτικές δηλώσεις αποθεμάτων και παραγωγής  που από φέτος υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή υπηρεσία «Δήλωση Παραγωγής Οίνου, Επεξεργασίας ή Εμπορίας και Αποθεμάτων». Έγινε ενημέρωση γύρω από τον τρόπο σύνταξης όπως επίσης για ζητήματα που σχετίζονται με τις κατατάξεις των οίνων σε ΠΓΕ και ΠΟΠ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Σύμφωνα με τον Διονύση Γραμματικό, προϊστάμενο του Τμήματος Αμπέλου Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών του Υ.Π.Α.Α.Τ, τα βασικά προβλήματα που τέθηκαν από τους οινοποιούς αφορούν στις άδειες φύτευσης και την απλούστευση των διαδικασιών.

Ο κ. Γραμματικός μετέφερε στην «ΥΧ» την πρόθεση της υπηρεσίας για μια νέα ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει νέα διαδικασία ελέγχων στην αγορά, σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές. «Η διαδικασία θα είναι πιο δομημένη, διαρθρωμένη σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα και το δεύτερο στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ. Σταδιακά θα γίνει η μηχανογράφηση των ελέγχων και ταυτόχρονα πλήρης μηχανογράφηση των διαδικασιών. Το δυσκολότερο όλων είναι η διαφοροποίηση των ποινών που περιγράφονται στο Ν. 4235/2014».

Ο ίδιος σημειώνει ότι το ύψος του προστίμου είναι πολύ μεγάλο καθώς ξεκινάει από 5.000 ευρώ που είναι δυσανάλογα μεγάλο για πολλούς παραγωγούς. Στην παρούσα φάση γίνεται η συλλογή προτάσεων- απόψεων και θα ξεκινήσουν από τους ελέγχους και θ’ ακολουθήσουν οι προτάσεις για την τροποποίηση του Ν. 4235.

Εποικοδομητική συνάντηση

Στη συνάντηση της Καβάλας συμμετείχαν τα οινοποιεία: από την Δράμα Κτήμα «Τέχνη Οίνου», Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Château Nico Lazaridi, από την Καβάλα  το Κτήμα Βιβλία Χώρα και το Κτήμα Συμεωνίδη, το Κτήμα Βλαδίκα από τις Σέρρες. Επίσης, ήταν παρόντες σταφυλοπαραγωγοί και εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ Καβάλας, Δράμας και Θράκης.

Ως «μια εφαρμογή που διαθέτει υψηλά στάνταρτς, επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο με λιγότερη γραφειοκρατία» περιγράφει στην «ΥΧ» την ψηφιακή υπηρεσία ο διευθυντής αμπελώνων στο Κτήμα Παυλίδη Γιάννης Χρόνης.  Αναφέρει όμως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 15η Ιανουαρίου 2019. «Με μερική αποθήκευση της δήλωσης δεν παρέχεται εγκυρότητα και δημιουργείται πρόβλημα με το τελωνείο όπου πρέπει να δηλωθούν τα φρέσκα κρασιά. 

Το τελωνείο ζητάει δήλωση παραγωγής η οποία αν δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν γίνεται δεκτή». Από την ερχόμενη χρονιά το υπουργείο υποσχέθηκε μια εφαρμογή που θα γίνεται μερική οριστικοποίηση από τα ίδια τα οινοποιεία κι αυτή είναι ειδοποιός διαφορά. «Για τη φετινή χρονιά, οι ΔΑΟΚ είπαν ότι είτε θα σφραγίσουν τις αποθηκευμένες ποσότητες που θα εκτυπωθούν είτε το τελωνείο θα δεχτεί μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς το θέμα να έχει οριστικοποιηθεί. Φέτος, το τελωνείο δέχτηκε μια πρώιμη δήλωση παραγωγής» καταλήγει ο κ. Χρόνης.