Εντείνεται το πρόβλημα με τους εργάτες γης στο Κ. Νευροκόπι για τη συγκομιδή πατάτας

Ολοένα και περισσότερο εντείνεται το ζήτημα με τους εργάτες γης, όσο πλησιάζει ο καιρός της συγκομιδής της πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου. Τα κλειστά σύνορα από την μεθοριακή διάβαση της Εξοχής με τη Βουλγαρία, επιτείνουν τα προβλήματα με τους εργάτες γης που κάθε χρόνο ερχόντουσαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και οι καλλιεργητές πατάτας της περιοχής, έχουν ήδη μπει πλέον σε μια νέα δύσκολη διαδικασία.

Οι συνήθεις εργαζόμενοι ήταν Βούλγαροι υπήκοοι, κυρίως από την περιοχή του Γκότσε Ντέλτσεφ και του Χατζηδήμοβο, οι οποίοι ερχόντουσαν το πρωί και γυρνούσαν στη χώρα τους το βράδυ.

Με τα κλειστά σύνορα από την Εξοχή, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ, καθώς δεν μπορούν να έρχονται και να φεύγουν καθημερινά στο Νευροκόπι και θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία να έρθουν στην Ελλάδα με το τεστ για τον κορωνοϊό ανά χείρας, να είναι αρνητικό βέβαια, να εισέλθουν από τον Προμαχώνα και να παραμείνουν για όσο καιρό θα εργαστούν.

Παράλληλα, διευκολύνεται επίσης η είσοδος εργατών γης από την Αλβανία, καθώς και από την εσωτερική αγορά, όπως Πακιστανοί, Νιγηριανοί και άλλοι που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά ενοικιάζονται από ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Το πρόβλημα με τα νέα δεδομένα, είναι ότι οι πατατοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν χώρους για να τους φιλοξενήσουν, ενώ θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να τους ενοικιάσουν από ιδιωτικά γραφεία, με 50 ευρώ ανά άτομο.

Ήδη, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Πρωινός Τύπος» και μιλώντας με πατατοπαραγωγούς της περιοχής Κ. Νευροκοπίου, κάποιοι απ’ αυτούς έχουν ήδη μπει στη διαδικασία και ετοιμάζουν χώρους φιλοξενίας, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα, ενώ μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι και η τιμή της πατάτας μάλλον δεν θα κυμανθεί σε ικανοποιητικές τιμές για τη νέα σεζόν.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία, με την οποία οι πατατοπαραγωγοί μπορούν να προσλάβουν εργάτες γης από την Αλβανία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, «θα πρέπει να γνωρίζουν ποια άτομα θέλουν να προσλάβουν, να έχουν μια επικοινωνία μ’ αυτούς, να συγκεντρωθούν πόσοι θέλουν να έρθουν, να στείλουν τα διαβατήριά τους και οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τα στρέμματα καλλιέργειας που έχουν για να δικαιολογήσουν έτσι πόσα άτομα χρειάζονται. Οι καλλιεργητές θα πρέπει όμως να τους διαθέσουν και χώρο φιλοξενίας, ένα σπίτι στο οποίο θα μείνουν για την περίοδο της συγκομιδής της πατάτας».

Ο κ. Ζιμπίδης, διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, κατά την οποία, «ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, κάνουν συμφωνίες με αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, όπως Πακιστανούς, Αφγανούς και άλλους, έχουν έτοιμα όλα τα χαρτιά τους, όμως εκεί ζητάνε 50 ευρώ ανά άτομο», ενώ τονίζει ότι, «σε αυτές τις περιπτώσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τους εξασφαλίσεις κατάλυμα, ένα σπίτι στο οποίο θα διαμείνουν για την περίοδο που θα εργαστούν στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου».

Γεγονός είναι πάντως ότι ήδη κάποιοι πατατοπαραγωγοί που έχουν αρκετά στρέμματα, έχουν ήδη μπει στη διαδικασία και οργανώνουν καταλύματα, στα οποία ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τους εργάτες που θα προσλάβουν.

Ζητήθηκε ρύθμιση από Χαρδαλιά

Τα νεότερα στοιχεία είναι ότι, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, δηλώνει στον «Π.Τ.», ότι υπήρξε μια επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, «ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση, με την οποία θα επιτραπεί να έρχονται εργάτες γης από την Βουλγαρία με τις διαδικασίες που προβλέπονται με το τεστ για τον κορωνοϊό πριν από 72 ώρες. Στην απάντησή του, μας είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε μια κατάσταση με τα άτομα τα οποία καλούνται να έρθουν να δουλέψουν στο Νευροκόπι, ώστε να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση κατ’ εξαίρεση. Θα έρχονται δηλαδή το πρωί, θα δουλεύουν στον συγκεκριμένο εργοδότη και θα φεύγουν πάλι το βράδυ. Ακόμα και αν συμβεί οτιδήποτε σ’ αυτή την περίπτωση, ο αριθμός θα είναι πολύ περιορισμένος και θα γνωρίζουμε από πού θα προέλθει πιθανό κρούσμα».

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν τα χαρτιά συγκεκριμένων ατόμων και βέβαια όλα αυτά, έχουν ένα χρονικό περιθώριο και θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, γιατί η συγκομιδή πατάτας αρχίζει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Γενικότερα», όπως επισημαίνει ο ίδιος, «υπάρχει μια καλή πρόθεση από την πολιτεία να βοηθήσει, παρ’ όλα αυτά υπάρχει και ένα μπέρδεμα, καθώς οι παραγωγοί επικοινωνούν με τους Βούλγαρους εργάτες που ενδιαφέρονται και αυτοί θα πρέπει να ορίσουν πόσοι και ποιοι θα έρθουν και να στείλουν τα χαρτιά τους».

Κεσκίνογλου: Να υπάρξει πλήρης έλεγχος στα συσκευαστήρια

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αυτή την ώρα», επισημαίνοντας ότι «πολλά χρόνια εμείς εδώ παίρναμε εργάτες από τη Βουλγαρία και αυθημερόν οι άνθρωποι αυτοί γυρνούσαν στα σπίτια τους. Τώρα δεν θέλουν να έρθουν και να μείνουν εδώ».

Όπως είπε, «ενδιαφέρθηκε και η πολιτεία και όλα τα κόμματα να βοηθήσουν, μήπως και γίνει κάτι κατ’ εξαίρεση, ώστε αυτοί οι εργάτες να μπουν σε μια λίστα, να έρχονται το πρωί και το απόγευμα να πηγαίνουν στα σπίτια τους. Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς χρειαζόμαστε περίπου 300-400 εργάτες. Ακόμα και αν υπάρξει κάποιο κρούσμα, θα ξέρουμε από πού προήλθε».

Στην ερώτηση με την περίπτωση της ενοικίασης εργατών όπως Πακιστανούς, Αφγανούς κτλ., ο κ. Κεσκίνογλου επισημαίνει ότι «ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοϊό και αυτοί; Έχουν κάνει το τεστ για τον Covid-19; Για τους εργάτες από τη Βουλγαρία θα τους κάνουμε το τεστ. Με τους Πακιστανούς επειδή είναι από το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχουνε τεστ, ενώ τα γραφεία ζητάνε 50 ευρώ ανά άτομο και αν χρειαστεί να τους κάνουμε εμείς τεστ, τότε θέλουμε 200 ευρώ ανά άτομο. Είναι πολλά τα χρήματα».

Στα 0,30 λεπτά η νέα πατάτα!

Όπως λέει ο κ. Κεσκίνογλου, «γενικά πάντα υπήρχαν προβλήματα και στην προ Covid εποχή. Και πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά τα καταφέραμε. Δεν είχαμε μεγάλη διαφορά στην τιμή της πατάτας και δεν πουλήσαμε κάτω από το κοστολόγιο. Πέρυσι πουλήσαμε γύρω στα 0,30 λεπτά και πιστεύω πως ήταν καλά. Τώρα εμείς εκεί θα βάλουμε πάλι το όριο, στα 0,30 καθαρά στο χέρι για τον παραγωγό και 0,35 λεπτά για κάποιες άλλες ποικιλίες».

Στην ερώτηση για το πόση ποσότητα θα βγει στη φετινή συγκομιδή,  ο κ. Κεσκίνογλου  επισημαίνει ότι θα είναι πάνω από 80.000 τόνους, μια αρκετά καλή ποσότητα πατάτας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ και της Ομάδας Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, η οποία διαθέτει και συσκευαστήριο πατάτας, επισημαίνει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι στην περιοχή σε όλα τα συσκευαστήρια πατάτας στην περιοχή, τα οποία είναι περίπου 15 στο λεκανοπέδιο. Εμείς εδώ κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχουμε μια γεωγραφική ένδειξη, την οποία πρέπει να τηρούμε. Την οποία δεν τηρεί κανένας! Αν δεν κάνεις όλα αυτά που πρέπει, δεν μπορείς να την ονομάζεις και να πουλάς πατάτα Νευροκοπίου. Δεν το κάνουνε όλοι. Θα πρέπει να ονομάζεις πατάτες Δράμας, οι οποίες παράγονται στο Νευροκόπι. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία που κερδίζεις».

Πηγή: proinos-typos.gr