Θεσσαλία: Ενισχύονται Ομάδες Παραγωγών, δημιουργούνται νέες ελληνικές ποικιλίες              

Αναπτυξιακό συνέδριο Λάρισα
Ενισχύονται Οµάδες Παραγωγών-Αβερώφειος Σχολή, δηµιουργούνται νέες ελληνικές ποικιλίες

Χ ρήσιμα συμπεράσματα για τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η αγροδιατροφή στον πρωτογενή τομέα προέκυψαν στην αγροτική ενότητα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Ελευθερία» και η περιφέρεια.

«Θέλουμε τη Θεσσαλία των συναινέσεων και όχι των συγκρούσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ από τους ομιλητές που ακολούθησαν, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σποροπαραγωγή, την κτηνοτροφία και το διαβατήριο για το ελληνικό κρέας και το βαμβάκι.

Εθνική στρατηγική

Στην ομιλία του, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, με τη γνώση, την κατάρτιση, την καινοτομία και τη δικτύωση να αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις. «Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, η διάδοση των καινοτομιών, η ενίσχυση της τεχνικοοικονομικής στήριξης των παραγωγών και η αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ μέτρων καινοτομίας και συνεργασίας είναι κρίσιμες παράμετροι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, όπως και για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας.

Για μία ακόμη φορά εστίασε την ομιλία του στην οργάνωση των παραγωγών, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στη Θεσσαλία, που μειώνει το κόστος παραγωγής, αλλά και στην επένδυση –για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια– στο πολλαπλασιαστικό υλικό. «Ενεργοποιήσαμε και ενισχύσαμε τις δομές, ενθαρρύναμε την εγγραφή τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο. Μέσα στο 2019, οι φυτωριούχοι μας για πρώτη φορά θα μπορούν να προμηθευτούν βασικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε ελιά, εσπεριδοειδή, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε τα αποτελέσματα από το πρώτο Πρόγραμμα Νέων Ποικιλιών, που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος» τόνισε.

Δ. Κουρέτας

Στο διαβατήριο για το ελληνικό κρέας, τις καινοτομίες και την πιστοποίηση μίλησε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «με τη μελέτη που συντάξαμε θα εκτιμηθεί η οξειδοαναγωγική κατάσταση του κρέατος παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών) από φάρμες διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας μέσω της μέτρησης βιοδεικτών χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μία τράπεζα δεδομένων συσχέτισης της οξειδοαναγωγικής κατάστασης των εξεταζόμενων ειδών με την ποιότητα του κρέατος καθώς και με τις συνθήκες ανάπτυξης, διατροφής και διαβίωσής τους. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα αναλύονται λεπτομερώς τα στοιχεία της εκάστοτε φυλής ζώων».

Πολλαπλασιαστικό υλικό

Για το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων αγροτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων Μιχάλης Ανατολίτης. «Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί στη συμβολαιακή γεωργία, κυρίως μέσω των σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων, παρά τις όποιες αρνητικές περιπτώσεις εμφανίστηκαν στο παρελθόν, έχει αρχίσει μετά από 10-15 χρόνια διαδρομής να αποδίδει πλέον καρπούς και για τους παραγωγούς και για τη βιομηχανία και μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη».

Για το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας μίλησε το μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των Ομάδων Παραγωγών στον κτηνοτροφικό τομέα.

Βαμβάκι

«Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι ένα δυνατό brand name στις αγορές και να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν. Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ομάδες παραγωγών και θέλουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας στηρίξει». Αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών «Θεσσαλικό Βαμβάκι», Γιώργος Καραΐσκος. «Ένα χρήσιμο εργαλείο για το προϊόν είναι η προπώληση σε περιόδους που η προσφορά του είναι ελλειμματική. Στόχος είναι η υπεραξία που θα δημιουργηθεί να την καρπωθεί συνολικά η χώρα μας», σημείωσε.

Για την ελληνική γεωργία στη μεταμνημονιακή εποχή μίλησε ο Γιάννης Ζαχαριάς, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ και αγρότης, τονίζοντας πως «το ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους παραγωγικούς φορείς και συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, το οποίο θα ενσωματώνει την εκμετάλλευση του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας».

Την συζήτηση συντόνιζε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΥΧ» Γιάννης Σάρρος, ενώ των εισηγήσεων ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο, τον καθηγητή Αλ. Παπαχατζή, τον επιχειρηματία Λ. Σαΐτη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλο και άλλους.