Σεραφείμ Κάνδυλας: 20 χρόνια αγώνας για το αυτονόητο
ΟΣεραφείμ Κάνδυλας συνελήφθη στις 19 Απριλίου 2018 από τις διωκτικές αρχές του λιμεναρχείου Σούδας, όταν ο σκύλος της αστυνομίας μύρισε στις αποσκευές του κάνναβη. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για αλεύρι και σαπούνια από κλωστική κάνναβη αλλά, όπως ο ίδιος λέει, γελώντας με συγκατάβαση, «ο σκύλος δεν μπορούσε να το ξέρει».
Έτσι, ο καλλιεργητής και μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΑΝΝΑΒΙΟ βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της ελληνικής παραφροσύνης, που θέλει την κλωστική κάνναβη «παράνομη» εδώ και 20 χρόνια, σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και επιδοτεί την καλλιέργεια.
Αυτήν τη φορά, σύντομα αποδείχτηκε ότι η κατοχή και μεταφορά προϊόντων από κάνναβη είναι απόλυτα νόμιμη.
«Ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης και των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτήν, από την κάνναβη από την οποία παράγονται ουσίες που υπάγονται στις εξαρτησιογόνες, θεσμοθετήθηκε το 2013 (παρ. 3 άρθρο 1 ν. 4139/2013)» λέει ο κ. Κάνδυλας. Τότε, η νομοθεσία για να εφαρμοστεί έπρεπε να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας. Χρειάστηκαν τρία χρόνια και εννέα ερωτήσεις βουλευτών, αλλά τον Απρίλιο του 2016 η σχετική ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης δημοσιεύτηκε επιτέλους σε ΦΕΚ.
Αποτινάσσοντας το στίγμα
Τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκε και επισήμως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ, αριθμώντας αρχικά πέντε μέλη. «Τώρα έχουμε 18 μέλη και καλλιεργούμε συνολικά 160 στρέμματα. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά και να καθετοποιήσουμε την παραγωγή για μια σειρά μεταποιημένα προϊόντα», λέει στην «ΥΧ» ο Σεραφείμ Κάνδυλας.
Δύο χρόνια μετά, ο παραγωγός και επιχειρηματίας συνελήφθη και πάλι στο λιμάνι των Χανίων μεταφέροντας δείγματα προϊόντων από τον Βόλο, που βρίσκεται η έδρα της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, στα Χανιά, όπου διαμένει και καλλιεργεί. «Είναι δύσκολο να περάσεις μετά από τόσα χρόνια απαγόρευσης στην αποδοχή της νομιμότητας της κάνναβης», τονίζει.
Άλλωστε η νομοθεσία σε σχέση με τα συγκεκριμένα προϊόντα ακόμα και τώρα παρουσιάζει κενά.
«Ακόμα περιμένουμε 2 ΚΥΑ, μία που να ρυθμίζει το ποσοστό σε THC (Δ9 τετραϋδροκανναβινόλη) το οποίο θα επιτρέπεται στα τρόφιμα και μία που θα αφορά στο ποσοστό στα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες», εξηγεί ο κ. Κάνδυλας.
Δύο βήματα πίσω
Οι μεγάλες δυσκολίες στην πράξη είναι ίσως και ο βασικός λόγος που, παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν μπει στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μέχρι στιγμής. Μόλις 700 στρέμματα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα -ή τουλάχιστον καλλιεργούνταν πριν την τελευταία «μεγάλη επιτυχία» της αστυνομίας: Στις αρχές Ιουλίου, 10.500 δέντρα κλωστικής κάνναβης στην Καρδίτσα ξεριζώθηκαν από άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Παρά τις διαμαρτυρίες του ιδιοκτήτη ότι επρόκειτο για νόμιμη καλλιέργεια, οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι εντόπισαν τη…. μεγαλύτερη χασισοφυτεία στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Σεραφείμ Κάνδυλας, πριν από 20 χρόνια, είχε συλληφθεί, δικαστεί και ταλαιπωρηθεί από την ιδέα του να ανοίξει στα Χανιά το κατάστημα Kannabishop, το οποίο εμπορευόταν προϊόντα από κλωστική κάνναβη, ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, χαρτικά και χρώματα, τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό.
Το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του παραμονές Χριστουγέννων του 1997.
Έναν σχεδόν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα «στις 29 Οκτωβρίου του 1998, η Δίωξη Ναρκωτικών Χανίων κατέσχεσε το σύνολο των εμπορευμάτων του καταστήματος και με συνέλαβαν με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, για διαφήμιση ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος».
Το ίδιο χρονικό διάστημα, πάντως, η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης ήταν νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η παραγωγή των σχετικών προϊόντων που πωλούνταν στα Kannabishop και τα οποία ακριβώς εισάγονταν από την ΕΕ. «Σκεφτείτε ότι την εποχή που έκλειναν τα Kannabishop (τέσσερα συνολικά καταστήματα) ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, είχε ζητήσει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΕΘΙΑΓΕ σχέδιο καλλιέργειας για την κλωστική κάνναβη για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Ο… επίμονος κηπουρός
Ο ίδιος αθωώθηκε μετά από δύο χρόνια, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, έχοντας περάσει βέβαια δύσκολες ώρες και έχοντας ξοδέψει χρήματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έκτοτε έχει ξεκινήσει δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να αποζημιωθεί.
«Η υπόθεσή μου εκδικάστηκε από το ΣτΕ τελικά, τον Νοέμβριο του 2015, αλλά ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση» μας λέει ο κ. Κάνδυλας.
Επαγγελματίας επιπλοποιός, επιμένει στην κάνναβη (κλωστική), παρά τις διώξεις και την ταλαιπωρία. Τι είναι αυτό που τον ωθεί να μην τα παρατήσει τόσα χρόνια;. «Έχω πεισμώσει σαν πολίτης που αδικείται από αυτούς που θεωρητικά θα έπρεπε να τον προστατεύουν. Η δικαιοσύνη, που είναι πυλώνας της δημοκρατίας, δεν έχει βγάλει 20 χρόνια απόφαση για τις δικές μου αποζημιώσεις! Πιστεύω ότι με τις προσπάθειές μου έχω συμβάλει να γίνουν, έστω και τόσο αργά, οι αλλαγές που έγιναν. Βέβαια στεναχωριέμαι, γιατί με όλα αυτά μείναμε πίσω και ως καλλιεργητές και ως χώρα. Σκεφτείτε πόσα θα είχαμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια!».