Το 2021, Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών

ΓΓ ΟΗΕ: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής»

«Με την ανακήρυξη του 2021 ως Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών, ρίχνουμε μία προσεκτική ματιά σε έναν κρίσιμο τομέα και ζητούμε την υιοθέτηση μίας περισσότερο ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγή και την κατανάλωση που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει με αφορμή αυτό το Διεθνές Έτος «να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με το πώς παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, να επανεξετάσουμε τα διατροφικά μας συστήματα και να δεσμευτούμε για έναν πιο υγιή, ανθεκτικό και βιώσιμο κόσμο όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση στη διαφορετική διατροφή που χρειάζονται».

Επίσης, κάνοντας ειδική μνεία στις επιπτώσεις της πανδημίας, στην αύξηση του πληθυσμού, στην αυξανόμενη αστικοποίηση, στη σπανιότητα των πόρων και στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα ενότητας «για να εξασφαλίσουμε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, φτάνουν στους πιο ευάλωτους χωρίς να αποκλείουμε κανέναν». 

Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημασία των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία των ανθρώπων, τα χαρακτηρίζει ακρογωνιαίο λίθος της  υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής και σημειώνει πως προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα μία αφθονία θρεπτικών συστατικών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων από έναν αριθμό ασθενειών. 

Ωστόσο, παρατηρεί, παρά τα φοβερά αυτά οφέλη, δεν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως μία σημαντική στιγμή στο Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών θα είναι η Διάσκεψη για τα Διατροφικά Συστήματα, όπου θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να εντείνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να γίνουν τα διατροφικά συστήματα πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Εξίσου, ειδική αναφορά κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δίνει έμφαση στον ρόλο των διατροφικών συστημάτων, στην καταπολέμηση της πείνας, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ