Για το 2021 πάνε Γεωργικοί Σύμβουλοι και επενδύσεις στη Συνεργασία

✱ Τα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 που «κλείνουν» τη χρονιά ✱ Τον Δεκέμβριο η πληρωμή της Εξισωτικής, ύψους 240 εκατ. ευρώ

Κατά τη μεταβατική ΚΑΠ, δηλαδή από το νέο έτος, πρόκειται να προχωρήσει τελικά το ΥΠΑΑΤ στην ενεργοποίηση του μέτρου των Γεωργικών Συμβούλων, αλλά και του επενδυτικού σκέλους του μέτρου της Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας. Προς το παρόν, το υπουργείο συνεχίζει με βάση τον προγραμματισμό του, όσον αφορά τις προκηρύξεις των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 που έχουν απομείνει, όπως τα Συστήματα Ποιότητας, τα αντιχαλαζικά κ.ά.

Στην Πλατεία Βάθη, η ηγεσία δηλώνει ικανοποιημένη από την πορεία των μέτρων σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, άλλες τρεις τράπεζες, οι Eurobank, Εθνική και Παγκρήτια, πρόκειται να υπογράψουν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας, οι συνολικότερες επιδόσεις του ΠΑΑ είναι πολύ ικανοποιητικές, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Έχουμε επιτύχει ήδη την κάλυψη του κανόνα ν+3, του στόχου δηλαδή πληρωμών που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020.

Ταυτόχρονα, οι εντάξεις έργων του ΠΑΑ έχουν ξεπεράσει το 103% των διαθέσιμων πόρων του και η απορρόφησή του το 56%, ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω με τις μεγάλες πληρωμές που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους, κυρίως στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και την εξισωτική αποζημίωση».

Προσκλήσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ανακοινώθηκε μια σειρά από προκηρύξεις μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους άνω των 260 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την επιτάχυνση της εφαρμογής του και την υπερδέσμευση πόρων για επενδύσεις σε όλη τη χώρα.

Στις προκηρύξεις περιλαμβάνονται:

 Το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε Συστήματα Ποιότητας» με 25 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την υιοθέτηση συστημάτων ποιότητας της βιολογικής παραγωγής (φυτική και ζωική).

Το Μέτρο 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων» με 15 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων αντιχαλαζικής προστασίας από παραγωγούς και συλλογικά σχήματα.

Τη Δράση 10.1.08 του Κομφούζιο «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων», ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ένταξη 5.013 δικαιούχων.

Το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης για την εξοικονόμηση νερού με 37 εκατ. ευρώ, για το οποίο δημοσιεύτηκε η σχετική υπουργική απόφαση εφαρμογής του και αναμένεται η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος (ΠΣΚΕ) για την προκήρυξή του.

Το Μέτρο 7.3 «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών στις Αγροτικές Περιοχές» ύψους 35 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση ευρυζωνικών υποδομών για την κάλυψη δυσπρόσιτων αγροτικών περιοχών, ορεινών και νησιωτικών. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση του μέτρου για την ενίσχυση του ελαιολάδου με 126,3 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ. Βέβαια, αναμένεται στο τέλος του έτους να πραγματοποιηθεί και η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Μεταβατική ΚΑΠ

«Το στοίχημα για τους επόμενους μήνες είναι η ολοκλήρωση της προετοιμασίας που έχουμε ξεκινήσει σε μέτρα που θεωρούμε κρίσιμα για τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως το μέτρο Παροχής Γεωργικών Συμβούλων, που θυμίζω ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πιστοποίηση και εγγραφή των Γεωργικών Συμβούλων στο σχετικό Μητρώο του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, καθώς και το επενδυτικό σκέλος του μέτρου της Συνεργασίας για την Προώθηση της Καινοτομίας, που ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση αξιολόγησης και έγκρισης των Επιχειρησιακών Ομάδων-Συνεργασία», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Μπαγινέτας.