Στα 2,8 δισ. δολάρια οι επενδύσεις στις αγροτικές start ups το 2019

Ετος υψηλών επενδύσεων για τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα χαρακτηρίστηκε το 2019, σύμφωνα με την έκθεση Finistere Ag και Foodtech 2020, που δημοσιεύτηκε από τη Finfirere Ventures. Η επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων στις τεχνολογικές αγροτικές start ups ανήλθε σε 2,8 δισ. δολάρια σε περισσότερες από 300 συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο το 2019. Αντίθετα, οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά το 2019, δηλαδή έφτασαν από τα 9 δισ. δολάρια το 2018, στα 6,7 δισ. δολάρια το 2019.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσανατολίζεται προς τις τεχνολογίες προστασίας των καλλιεργειών, την εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών και την καινοτομία σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία τεχνολογιών για τον αγροτικό τομέα είναι τα εξής:

✱ Η συνέχιση της ωρίμανσης του επενδυτικού τομέα σε αυτές τις start ups, με την αύξηση των κεφαλαίων να κατευθύνονται στις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εξελιχθεί.

✱ Αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τον ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις σε τέτοιου είδους start ups, η Ευρώπη έχει αρχίσει να κλείνει το χάσμα και να διπλασιάζει τις συμφωνίες σε σύγκριση με το 2018.

✱ Η τεχνολογία που αφορά τις αγροτικές εισροές ήταν ένας από τους κλάδους με τις περισσότερες επενδύσεις, φτάνοντας τα 887 εκατ. δολάρια το 2019.