Αφύλαχτο το Φράγμα Γυρτώνης, έργο ύψους 38 εκατ. ευρώ

Ανησυχία και προβληματισμό έχουν αγρότες από τις περιοχές Φαλάνης, Γυρτώνης, Δασοχωρίου και Κουλούρι για την πορεία του Φράγματος του Πηνειού που βρίσκεται στην Γυρτώνη του δήμου Τεμπών.

Το καλοκαίρι για τρεις μήνες αρδευτικής περιόδου το Φράγμα το ανέλαβε ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ενώ από το Σεπτέμβριο εως σήμερα Ιανουάριο το Φράγμα είναι αφύλαχτο χωρίς φύλακες, μιλάμε για ένα έργο με κατασκευή προϋπολογισμού 38 εκατομμύρια €,  ξεκίνησε το 2007 από την εταιρία TERNA (έκπτωση 40%), ολοκληρώθηκε το 2013 και παραδόθηκε προσωρινά στον ΤΟΕΒ Πηνειού για λειτουργία και μετά σε εταιρία που τελείωσε 2022 το Φεβρουάριο.

Αγρότες τις περιοχής ζητάνε από το Υπουργείο: «Να βρεθεί άμεσα λύση και να κλείσουν οι πόρτες του Φράγματος τον Μάρτιο όπως γινόταν παλιά και όχι τον Ιούνιου όπως έγινε πέρυσι τελευταία στιγμής». Επίσης ζητάνε από τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό «να βρεθεί λύση για τα μικρά έργα ζωής και ανάπτυξης στο νομό Λάρισας και μετά να ζητάνε να έρθει το νερό του Αχελώου στη θεσσαλική πεδιάδα, γιατί σε λίγα χρόνια θα πούμε το νερό νεράκι. Ζητάμε άμεσες απαντήσεις ».

Ο ΤΟΕΒ Πηνειού δεν μπορεί να αναλάβει το Φράγμα

Σε δήλωση (1 Οκτ 2022) του ο πρόεδρος του Τοεβ ο κ. Τσιούρης δηλώνει στην «Ε» ότι «η φετινή αρδευτική χρονιά σημαδεύτηκε για τον Οργανισμό και από τη χρήση και λειτουργία και του φράγματος Γυρτώνης, για πρώτη φορά υπό τη σκέπη του, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς, αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι απαγορευτική η μόνιμη παραλαβή του (παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του φράγματος), χωρίς κρατική βοήθεια ή άλλου είδους οικονομική ενίσχυση, γιατί κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τον προϋπολογισμό, αφού θα τον επιβάρυνε πλέον των 250.000 το έτος (φύλαξη, λειτουργία, συντήρηση) και θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του ΤΟΕΒ».

Πηγή: tirnavospress.gr