Στα 3 ευρώ οι πρώτες προσφορές του εμπορίου για το καρύδι

Ξεκίνησε η συλλογή των καρυδιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν την παραγωγή. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα, θα είναι ανεβασμένες. Γκρίζο σημείο στον ορίζοντα, πάντως, παραμένει το θέμα των τιμών.

Σε σύγκριση με άλλες χρονιές, όπως δηλώνει ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός καρυδιού από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, η φετινή εικόνα των δέντρων κατά την έναρξη της συγκομιδής είναι πολύ καλύτερη: «Οι προσβολές από έντομα και ασθένειες που είχαμε τις άλλες χρονιές φέτος ήταν αισθητά μειωμένες και εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και ποιοτικά, και ποσοτικά».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπούτσικας έδειξε να είναι προβληματισμένος: «Οι εισαγωγές καρυδιών από Βουλγαρία και Μολδαβία είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς. Πέρυσι πουλήσαμε 4 ευρώ το κιλό και η συζήτηση που κάνουμε με το εμπόριο φέτος είναι για 3 ευρώ και κάτω. Μία τέτοια κατάσταση θα δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια, διότι τα τελευταία χρόνια μπαίνουν νέες φυτεύσεις και το ελληνικό καρύδι έχει ζήτηση, όμως η αγορά επιφυλάσσει εκπλήξεις».

Για ποιοτική υπεροχή της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου κάνει λόγο και ο Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας. «Σε λίγες μέρες ξεκινάμε τη συλλογή του καρπού. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργειά μας και η ποιότητα των καρυδιών μας θα είναι ανώτερη, κάτι το οποίο αποτελεί δικό μας στόχο, ώστε να απολαύσουμε καλύτερες τιμές».

Ο κ. Παπακώστας, πέρα από τη συλλογή κάνει ένα βήμα και στον τομέα της μεταποίησης, όπου με τον σπαστήρα που χρησιμοποιεί δίνει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν, αναδεικνύοντας την ταυτότητά του.

Στην Ελασσόνα πληρώνουν ακόμη τις αμαρτίες του παράνομου πολλαπλασιαστικού υλικού

Πολλοί παραγωγοί καρυδιών της Ελασσόνας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς που καλλιεργούν. Τα δέντρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ακατάλληλο.

Όπως επισημαίνει ο Μάκης Σαλεπτσής, παραγωγός καρυδιού από το Πύθιο Ελασσόνας, το πρόβλημα δυστυχώς συνεχίζεται: «Ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών θα ήταν αυτή την περίοδο στη συλλογή του καρπού, αλλά λόγω του εμβολιασμού έκοψαν τα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη καρποφορία».

Η πρακτική αυτή έχει προβλήματα κατά την εφαρμογή του εμβολίου αλλά και αργότερα, κατά την ανάπτυξη του φυτού, όπως δηλώνει ο κ. Σαλεπτσής. «Υπάρχουν δυσκολίες κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού όπως επίσης και στα επόμενα στάδια ανάπτυξής του μέχρι και την καρποφορία. Ελπίζουμε να έχουν επιτυχία, ώστε τα επόμενα χρόνια να παίρνουμε καλύτερες αποδόσεις και φυσικά τα καρύδια που παράγονται να αντιπροσωπεύουν την ποικιλία που εμβολιάσαμε».