Τα 30 λεπτά τιμή παραγωγού άγγιξε η μηδική

Οι βροχές ανέστειλαν τις κοπές στο δεύτερο χέρι

Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό της κοπής της μηδικής. Υπήρξαν, δε, και περιπτώσεις όπου η βροχή βρήκε κομμένα φυτά στο στάδιο της ξήρανσης, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ποιοτικά. Η ζήτηση στο προϊόν παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι παραγωγοί στρέφονται στα εργατικά, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις μείωσης του κόστους παραγωγής.

Περιγράφοντας την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή την περίοδο στις καλλιέργειες της μηδικής, ο Νίκος Θάνος, παραγωγός από τα Σέρβια Κοζάνης, κάνει λόγο για εναλλαγές στην παραγωγή, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα.

Έχοντας στη διαχείρισή του περίπου 200 στρέμματα, προσπαθεί να προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα την κοπή, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος, όμως δεν τα καταφέρνει.

«Αυτή την περίοδο και μετά από την κοπή του πρώτου χεριού, η μηδική παρουσιάζει άριστη εικόνα. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις πήγαν πίσω τον προγραμματισμό κοπής και ξήρανσης του φυτού, άρα πάει πίσω και το δέσιμο των μπαλών. Προσωπικά, καλλιεργώ πάνω από 200 στρέμματα μηδικής και έχω μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσω να φορτώσω και να ξεφορτώσω τις μπάλες με τον σανό».

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών

Σύγχρονα μηχανήματα για μικρότερο κόστος

Ο ίδιος μας ενημερώνει ότι πέρυσι πλήρωσαν 30 λεπτά το φόρτωμα και άλλα τόσα για το ξεφόρτωμα. «Φέτος, πληρώνουμε 40 λεπτά, μια αύξηση καθόλου αμελητέα». Προβληματισμένος γύρω από το θέμα, ο κ. Θάνος κάνει λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας, με σύγχρονα μηχανήματα και αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να μην έχει προβλήματα στη συλλογή.

Όσον αφορά την τιμή πώλησης του προϊόντος και τις αποδόσεις των χωραφιών στο δεύτερο χέρι, κάνει λόγο για μια τιμή «στα 30 λεπτά το κιλό και μια μέση απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα».

Πάνω από 27 λεπτά για παράδοση στο χωράφι η Βοιωτία

Για καλή εικόνα της μηδικής στο δεύτερο χέρι κάνει λόγο ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός από την Αλίαρτο Βοιωτίας. «Οι αποδόσεις μας κυμαίνονται σε αυτό το χέρι πάνω από 350 κιλά και η ποιότητα είναι καλή, με πρωτεΐνη που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 20%». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι πουλάει πάνω από 27 λεπτά το κιλό με παράδοση στο χωράφι. «Αυτή είναι η τιμή για την τρέχουσα περίοδο, όμως δεν φέρνει χαμόγελα, γιατί οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν δικές τους ζωοτροφές αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Από αυτή την κατάσταση θεωρώ ότι περισσότερο έχει πληγεί η βοοτροφία και λιγότερο η αιγοπροβατοτροφία», τονίζει.

Αύξηση στις επίσπορες καλλιέργειες

Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο θέμα των επίσπορων καλλιεργειών, λέγοντας ότι «μετά το κριθάρι και τη βρώμη, ένα σημαντικό ποσοστό παραγωγών της περιοχής μας στρέφεται στο επίσπορο καλαμπόκι και ειδικότερα σε αυτό που προορίζεται για ενσίρωμα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το κόστος άρδευσης και δεν αφήνουμε το φυτό να ολοκληρώσει τον κύκλο, γιατί μπορεί να πάει όψιμα η συλλογή του καρπού».