3η Γιορτή Κτηνοτροφίας – Αναβίωση της τοπικής μνήμης και του κτηνοτροφικού πολιτισμού στη Βόρεια Χίο

Μια εθιμική γιορτή, με δρώμενα και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να δώσουν ζωή στα χωριά της Βόρειας Χίου, αλλά και να αναδείξουν την κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, την τσοπάνικη κουλτούρα, τη ζωή της υπαίθρου και τα τοπικά προϊόντα, πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στο φημισμένο, σε όλο τον κόσμο, νησί της μαστίχας.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων το ορεινό χωριό Πιτυός, το μεγαλύτερο από όλες τις γύρω κοινότητες και σύμβολο, όπως λένε, της πλούσιας κτηνοτροφικής ταυτότητας της Χίου, για λίγες ημέρες και από τις 5 έως και τις 7 Αυγούστου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ήθη και έθιμα που συνδέονται με την γεωργική και κτηνοτροφική ζωή της περιοχής μέσα από κάθε πτυχή του πολιτισμού του βουνού και της υπαίθρου του νησιού.

Κτηνοτροφική παράδοση

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτυούς, Ζαννής Κοκολιάς, από τους διοργανωτές της Γιορτής Κτηνοτροφίας μαζί με τον Σύλλογο Ποιμένων Χίου και την ΚοινΣΕΠ «Πιτυός», η γιορτή αυτή δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους της Χίου να μυηθούν σε μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τη ζωντανή κτηνοτροφική παράδοση των κατοίκων της Βόρειας Χίου, τις συνήθειες, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

«Με τη γιορτή αυτή θέλουμε αφενός να ξαναδώσουμε ζωή και ζωντάνια στα χωριά της περιοχής, που δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και ερημώνουν και αφετέρου να προσφέρουμε στους επισκέπτες, με το πλήθος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε, ξεχωριστές εμπειρίες τοπικής κτηνοτροφικής μνήμης και πολιτισμού του βουνού», αναφέρει ο κ. Κοκολιάς.

Στο πλήθος αυτών των δωρεάν πολιτισμικών δρώμενων θα μπορεί ο επισκέπτης να συμμετέχει και να αλληλοεπιδρά, αφού θα γίνει αναπαράσταση αρμέγματος και τυροκόμησης με τον αυθεντικό χιώτικο τρόπο από κτηνοτρόφους του νησιού. «Η Βόρεια Χίος ήταν καθαρά αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, με λίγους ναυτικούς. Μάλιστα, το Πιτυός, που είναι ένας ιδιαίτερος τόπος με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, είχε κάποια εποχή γύρω στα 18.000 αιγοπρόβατα. Σήμερα, έχουμε λιγότερους πληθυσμούς ζώων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν οι παραδοσιακές πετρόχτιστες μάντρες και να γίνεται ορεινή εκτατική κτηνοτροφία», εξηγεί ο κ. Κοκολιάς.

Τοπικά προϊόντα

Την ίδια ώρα, ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία πολλών παραγωγών τοπικών προϊόντων στις τέσσερις πλατείες του χωριού, όπου θα γίνεται γευσιγνωσία στις παραδοσιακές χειροποίητες συνταγές. «Στόχος μας είναι να προβάλουμε τα τοπικά προϊόντα μας που προέρχονται από την κτηνοτροφία και τη χιώτικη φύση, τα τυριά από τα περίπου δέκα τυροκομεία της Χίου, τα φημισμένα χερίσια μακαρόνια που έχουμε κι άλλα παραδοσιακά αγαθά. Επίσης, θα γίνει αναφορά στη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών, αλλά και γευσιγνωσία με συνταγές από την τοπική κουζίνα», αναφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου.

Ο ίδιος καταλήγει στο ειδικό αφιέρωμα που θα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων και είναι η τσοπανική του ορεινότερου χωριού της Χίου, τη Σπαρτούντα. «Κάθε χρόνο τιμούμε τον γηραιότερο τσοπάνη από ένα χωριό. Φέτος, θα βραβεύσουμε έναν 85χρονο συνταξιούχο κτηνοτρόφο από τη Σπαρτούντα, ο οποίος θα εξιστορήσει και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η ορεινή κτηνοτροφία στην εποχή του, τα βιώματα και τις εμπειρίες του».