Καμπανάκι από την ΕΑΣ Νάξου για την αγροτική παραγωγή του νησιού

Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή πατάτας λόγω της λειψυδρίας, είδος προς εξαφάνιση οι ζωοτροφές
02.07.2024
4' διάβασμα
kabanaki-apo-tin-eas-naxou-gia-tin-agrotiki-paragogi-tou-nisiou-325076

Η Γραβιέρα Νάξου πάει… με όλα, όπως αποδείχθηκε στο 6ο Food Experience Graviera Naxos, που διοργανώθηκε και φέτος από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το τριήμερο 14-16 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το νόστιμο τυρί του νησιού και να ενταχθεί στη γαστρονομική εμπειρία των χιλιάδων επισκεπτών από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ένωση κάνει προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς του νησιού, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Τον Φεβρουάριο, η ΕΑΣ πραγματοποίησε επένδυση της τάξης των 350.000 ευρώ, εισάγοντας 150 μικρά ζώα ηλικίας 5-6 μηνών από την Ολλανδία, προκειμένου να τα μοιράσει αντί συμβολικού ενοικίου στους παραγωγούς και να αυξήσει τη ζώνη γάλακτος που τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, έχει μειωθεί σημαντικά.

Συνέπεια αυτού ήταν να μειωθεί και η παραγωγή των τυριών. Ειδικότερα, η Ένωση παρήγαγε 1.250 τόνους γραβιέρα ΠΟΠ και 250 τόνους κεφαλοτύρι και άλλους κωδικούς ετησίως κατά μέσο όρο, όμως τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες είχαν μειωθεί κατά 250 τόνους. Η αγορά των 150 ζώων, κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν ήδη γεννήσει, αποσκοπεί στο να αναπληρωθούν οι ποσότητες πρώτης ύλης που λείπουν από τον συνεταιρισμό, με μια αύξηση της τάξης των 4-5 τόνων ετησίως.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, τονίζει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί και η τιμή του γάλακτος κατά 1-2 λεπτά. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, τα προβλήματα για τους παραγωγούς είναι πολλά, δεδομένου ότι πλέον στο νησί δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Λόγω της ανομβρίας, οι ποσότητες κριθαριού έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ και η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας ήταν φέτος σημαντικά μειωμένη. «Από 2.500 τόνους πέρυσι, φέτος μαζέψαμε 1.200. Επίσης, οι πατάτες δεν ήταν μεγάλες σε μέγεθος, ακριβώς λόγω της έλλειψης νερού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τον ίδιο λόγο, οι παραγωγοί πιθανότατα δεν θα φυτέψουν πατάτα τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα: Τα πηγάδια είναι ξερά και το ύψος του νερού στα φράγματα έχει κατέβει πολύ. Όπου υπάρχει νερό, είναι υφάλμυρο, το πίνουν τα ζώα και μετά έχουν διάρροιες», εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η «αγροτική παραγωγή του νησιού κινδυνεύει, αν δεν βρεθεί τρόπος να υπάρχουν διαθέσιμες οι αναγκαίες ποσότητες νερού».

Το event που ανέδειξε τη Γραβιέρα Νάξου

Στο πλαίσιο του 6ου Food Experience Graviera Naxos, Έλληνες και Ιταλοί σεφ μαγείρεψαν ιταλικές σπεσιαλιτέ, χρησιμοποιώντας ως απαραίτητο συστατικό τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: Ιταλικές πίτσες με χειροποίητες ζύμες, ντοματοκεφτέδες, νιόκι με μελιτζάνα, ριζότο μιλανέζ, φρούτι σπαγγέτι μπολονέζ, καρπάτσιο λαχανικών και πολλές ακόμη συνταγές μαγειρεύτηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάζονται ή να περιέχουν γραβιέρα Νάξου.

Ο γνωστός σεφ και πρώην παίκτης του Master Chef, Χρήστος Μπάρκας, παρέδωσε μαθήματα μαγειρικής μέσα σε ένα κτήμα στις Μελανές, το οποίο έχει ελιές, αλλά παράλληλα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Οι χειροποίητες ζύμες ψήθηκαν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο και από πάνω προστέθηκαν τα υλικά που διάλεγαν οι παρευρισκόμενοι. Οι ηθοποιοί Ελένη Καρακάση, Τζένη Διαγούπη και Μαρία Αντουλινάκη αποδείχθηκαν πολύ καλές «μαθήτριες», αφού έφτιαξαν επί τόπου ιταλικές πίτσες με χειροποίητες ζύμες, αλλά και ντοματοκεφτέδες με Γραβιέρα Νάξου.

Εξάλλου, η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, ετοίμασε κρύα ντοματόσουπα σερβιρισμένη με κριτσίνια και Γραβιέρα Νάξου, ενώ η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, έφτιαξε μπρουσκέτες με ντομάτα, σκόρδο, γαύρο και, φυσικά, Γραβιέρα Νάξου.

Όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Τσαμίχας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανάλογο event στην Ιταλία. Εκεί θα δούμε Ναξιώτες σεφ να μεταφέρουν γεύσεις και αρώματα του Αιγαίου στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, μαγειρεύοντας επί τόπου ελληνικές συνταγές με Γραβιέρα Νάξου και παρμεζάνα.