4o Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ψηφιοποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

4o Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ψηφιοποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Το 4ο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 4oυ Πανελληνίου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εστίασε στο να εντοπίσει και να δώσει λύση στις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων αλλά και τις διαθέσιμες ψηφιακές λύσεις, με πρωταρχικό εργαλείο τη χρήση νέων τεχνολογιών. Εκπρόσωποι από τη βιομηχανία τροφίμων, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας καθώς και ερευνητικούς οργανισμούς παρουσίασαν μια σειρά από καινοτόμες λύσεις που οδηγούν στην ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών.

Ο αγροδιατροφικός τομέας γενικότερα υπόκειται σε πολλαπλές εξωτερικές πιέσεις όπως η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα, η οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση, καθώς και μια σειρά προκλήσεων, επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή. Όπως τόνισε ο συντονιστής του πάνελ συζήτησης, κ. Νίκος Μαριάνος, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούμε με τη βοήθεια λύσεων που αξιοποιούν δεδομενα και νέες τεχνολογίες όπως Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, τεχνολογίες Big Data και τηλεπισκόπιση.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα δημόσιας υγείας και πληροφορίας σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Ο κ. Απόστολος Πατσιάς, Προϊστάμενος Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου από τον Α.Π.Σ.Ι. – Η ΠΙΝΔΟΣ, εστίασε στη συμβολή της χρήσης εξελιγμένων συστημάτων για τη σωστή διατροφή των πουλερικων με στόχο την εξασφάλιση της άριστης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος που φτάνει στον Έλληνα καταναλωτή.

Οι καθηγητές κ.κ. Παναγιώτης Μαδέσης,ΕΚΕΤΑ και Άγγελος Πατάκας,από το Πανεπιστήμιο Πάτρας παρουσίασαν τεχνικές πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων συγκεκριμένηες γεωγραφικής προέλευσης.
 
Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Αναστασίου, Ερευνητής, Ειδικός Τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας, AGENSO και ο κ. Βασίλης Πρωτονοτάριος αναφέρθηκαν στη διασύνδεση και την αξιοποίηση δεδομένων από πολλαπλές πηγές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εφαρμογών που προσφέρουν δραστικές λύσεις στα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα.