43ο Συνέδριο Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (ΙΚΟ): Κοινός «βραχνάς» για όλες τις χώρες η κλιματική αλλαγή
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων (IKO), στον οποίο συμμετέχουν έντεκα χώρες παραγωγής, πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του κάθε φορά και σε διαφορετικό παγκόσμιο προορισμό. Η συνάντηση αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, αλλά και για χιλιάδες παραγωγούς και εμπόρους, και μια ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς πάνω στην καλλιέργεια και την πορεία του προϊόντος.
Αξιόλογες διεθνείς παρουσίες έδωσαν αυτήν τη χρονιά το «παρών» στην Άρτα (23-25 Σεπτεμβρίου), σε μια τριήμερη εκδήλωση –αποκλειστικά για τις αντιπροσωπείες-μέλη του ΙΚΟ– που διοργάνωσαν η ΕΔΟΑ και ο πρόεδρός της, Χρήστος Κολιός, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την υποστήριξη των χρυσών χορηγών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Unitec, καθώς και των χορηγών Gs1, Mitrosilis και Chamber of Arta και η Κolios Fruit.
Στην έναρξη των εργασιών του, παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, όπως και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το κάθε κράτος-μέλος του ΙΚΟ παρουσίασε τα δεδομένα παραγωγής της χώρας του και αναφέρθηκε σε θέματα φυτοπροστασίας και διατήρησης του προϊόντος. Η τριήμερη διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε κτήματα ακτινιδίου στην Άρτα.
Δ. Σταμενίτης: «Το υπουργείο δίπλα στους αγρότες και τους εξαγωγείς»
Κατά την ομιλία του, ο υφυπουργός παρουσίασε τους στόχους και τη στρατηγική του ΥΠΑΑΤ για το ακτινίδιο. Υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα προϊόν που κερδίζει καθημερινά έδαφος λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του. «Συγκαταλέγεται στην κορυφή της λίστας των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων στις αγορές του κόσμου, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προβολή και την ταυτότητα της χώρας μας. Βούληση του υπουργείου είναι να σταθεί δίπλα στους αγρότες και τους εξαγωγείς, στηρίζοντάς τους σε κάθε προσπάθεια», δήλωσε.
Εστιάζοντας στην ποιότητα, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι είναι το ζητούμενο για την προστασία της εγχώριας παραγωγής. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγική διαδικασία, ώστε τα προϊόντα που προκύπτουν να είναι υψηλής διατροφικής αξίας και με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουμε περισσότερες αγορές», ενώ τόνισε ότι μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση νέων φυτεύσεων σε πάνω από 2.000 στρέμματα, «αλλά και στις νέες προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν, το ακτινίδιο θα έχει τη θέση που του αρμόζει».
Ακόμη, υποστήριξε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, επιχειρήσεων και άλλων εμπλεκομένων, ώστε μέσα από αυτήν τη σχέση να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Κλείνοντας, ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Διεπαγγελματικής Ακτινιδίου, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας και ότι μέρος των δραστηριοτήτων της, όπως και του συνεδρίου, είναι «να αναδειχθεί το προϊόν».
Χ. Κολιός: «Να κρατήσουμε τις πράσινες ποικιλίες»
Με την ιδιότητα του προέδρου της Διεπαγγελματικής Ακτινιδίου, ο Χρήστος Κολιός αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προϊόντος, εστιάζοντας σε τεχνικά θέματα, ζητήματα εμπορίας, αλλά και προστασίας των καλλιεργειών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μιλώντας για το ζήτημα των ποικιλιών, ο κ. Κολιός υποστήριξε ότι λόγω της σημαντικής μείωσης των πράσινων ακτινιδίων σε πολλές χώρες του κόσμου και της στροφής στα κίτρινα, κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο, θα πρέπει η χώρα μας να κρατήσει την πράσινη ποικιλία Hayward ως σταθερή για τα επόμενα χρόνια. «Σε ό,τι αφορά τις κίτρινες ποικιλίες, θα πρέπει να καλύψουν ένα μικρό ποσοστό, ώστε να συμπαρασύρουν την τιμή του πράσινου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι κίτρινες ποικιλίες θέλουν λιγότερες ώρες ψύχους και έχουν πρωιμότερη συγκομιδή, χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι από διάφορα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου». Αξιολογώντας τις ομιλίες των συμμετεχουσών χωρών στο συνέδριο, ο πρόεδρος στάθηκε στην αντιπροσωπεία της Κίνας και έδωσε βάση στη στασιμότητα των φυτεύσεων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι. «Η χώρα αυτή παράγει το 50% των ακτινιδίων του κόσμου. Με απόφαση της κυβέρνησης, σταματούν οι φυτεύσεις ακτινιδίων και οι εκτάσεις τους στρέφονται προς το καλαμπόκι και τα σιτηρά».
Παρακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από το ακτινίδιο, ο κ. Κολιός θεώρησε σημαντικό το γεγονός της αλλαγής του τρόπου καταγραφής προέλευσης και ιχνηλασιμότητας του προϊόντος, «κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά το μοντέλο εμπορίας για το επόμενο διάστημα».
Παράλληλα, σχετικά με τα πρότυπα της παραγωγής που θέτει ο κανονισμός, υποστήριξε ότι τα κιτρινόσαρκα θα πρέπει να αλλάξουν τα brix και από τα 6,2 που είναι σήμερα, να ανέβουν στα 7,8. Για τη διακίνηση, να πάνε στα 14 από τα 9,5 brix που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά την ξηρά ουσία, πρότεινε να παραμείνει στο 15.
Τέλος, αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικών χεριών, είπε ότι απασχολεί το σύνολο των χωρών και προβληματίζει ιδιαίτερα για το μέλλον της παραγωγής όχι μόνο του ακτινιδίου, αλλά και άλλων προϊόντων.
Γ. Στύλιος: «Κάνουμε ΠΓΕ το ακτινίδιο της Άρτας»
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδας παραγωγών, ο κ. Στύλιος, βουλευτής και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή μέχρι σήμερα έχει δώσει θετικά αποτελέσματα, «διότι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς έχουν διαφορετική φορολόγηση». Επεσήμανε, δε, τη σημασία των υποδομών που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών για το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας οδοποιίας, φραγμάτων, ψυκτικών εγκαταστάσεων κ.λπ. «Αποτελούν τη βασική ατζέντα του κυβερνητικού μας προγράμματος στον τομέα αυτόν», είπε.
Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για την προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, υποστήριξε ότι, με την ψήφισή του, η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική νομοθεσία. «Το επόμενο βήμα για την περιοχή μας είναι να εντάξουμε το ακτινίδιο στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ώστε να έχει τη δική του ταυτότητα και με αυτόν τον τρόπο να έχει καλύτερη απήχηση στις αγορές του εσωτερικού», κατέληξε ο κ. Στύλιος.
Χ. Σιαφάκας: «Να αναδείξουμε την ταυτότητα του προϊόντος μας»
Ως εμβληματικό προϊόν για την περιοχή της Άρτας χαρακτήρισε το ακτινίδιο ο Χριστόφορος Σιαφάκας, δήμαρχος Αρταίων. «Ο τόπος μας έχει ισχυρούς δεσμούς με τη γη και ένα σημαντικό εισόδημα των δημοτών μας προέρχεται από αυτήν. Το ακτινίδιο που παράγουμε εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι έχει σημαντική προοπτική με παγκόσμια εμβέλεια. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας όλα εκείνα τα εργαλεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας».
Π. Χασάπης: «Θετικό το πρόσημο των αγροτικών μας προϊόντων»
Παρουσιάζοντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ο Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε ότι, από τα φρούτα, το ακτινίδιο δείχνει τη μεγαλύτερη δυναμική στις εξαγωγές με πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τα πορτοκάλια στα 220 εκατ. ευρώ. «Το ακτινίδιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στις αγορές του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτόν, εμείς, ως φορέας, προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να περιορίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Οι ελληνοποιήσεις, αλλά και οι εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή έχουν άμεσες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα».
Β. Ψαθάς: «Στόχος μας να αποτελέσει το ακτινίδιο το κυρίαρχο προϊόν της περιοχής»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βασίλη Ψαθά, αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Άρτας, ο οποίος υποστήριξε την υποβολή φακέλου για το ακτινίδιο της περιοχής ως ΠΓΕ. «Στόχος μας είναι το ακτινίδιο να αποτελέσει το κυρίαρχο προϊόν της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν, εστιάζουμε στην ανασύσταση της αγροτικής παραγωγής, ώστε να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η. Παπανικολάου: «Η ψηφιακή τεχνολογία στο πλευρό των αγροτών»
Τον σημαντικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας παρουσίασε ο Ηλίας Παπανικολάου, υπεύθυνος υποκαταστήματος Β. Ελλάδος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της εταιρείας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, και τον σημαντικό ρόλο της στην αγροτική ανάπτυξη.
Εστίασε στην προώθηση της γνώσης και της ψηφιοποίησης ως εργαλείων οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και υποστήριξε ότι κοινός παρονομαστής όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η τεχνολογική καινοτομία, «με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που διαθέτει η εταιρεία στους συνεργάτες μας, εύκολα και γρήγορα, μέσα από το portal mygaia, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον cloud».
Η εικόνα του ακτινιδίου στις βασικότερες περιοχές του κόσμουΟι εκπρόσωποι των φορέων από τις χώρες-μέλη του ΙΚΟ παρουσίασαν την εικόνα της παραγωγής στις γεωγραφικές τους ενότητες: Χιλή Η καλλιέργεια το ακτινιδίου μετακινείται σε δροσερότερες περιοχές. Οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι διατηρούνται οι πράσινες ποικιλίες τους, αλλά υπάρχει τάση ανανέωσης των φυτών. Επίσης, ο οργανισμός Asoex έχει φτιάξει πλατφόρμα μέσα από την οποία δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους. ΗΠΑ Ανεβαίνει η τιμή για τα κίτρινα ακτινίδια λόγω της τάσης των καταναλωτών για γλυκές ποικιλίες. Οι νέοι που επιθυμούν να μπουν στο επάγγελμα είναι λίγοι και η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από γερασμένους παραγωγούς. Νέα Ζηλανδία Μετά από πολλές δυσκολίες γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα. Οι δύσκολες χρονιές λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή. Υπάρχει τάση για αύξηση στις κόκκινες ποικιλίες λόγω της ζήτησης από τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, οι κίτρινες ποικιλίες έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Ισπανία Η καλλιέργεια παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις βόρειες περιοχές λόγω των υψηλότερων ποσοστών υγρασίας. Η Εξτραμαδούρα έχει έλλειψη νερού και δυσκολεύει την παραγωγή. Γενικότερα, κυριαρχούν οι πράσινες ποικιλίες, αλλά το ενδιαφέρον για τις κίτρινες ποικιλίες δείχνει να είναι ανεβασμένο. Νότια Αφρική Μόνο στη μικρή εσωτερική αγορά απευθύνεται η παραγωγή των πράσινων ποικιλιών. Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις κίτρινες λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στόχος είναι να ενισχυθεί η παραγωγή, διότι η καλλιέργεια ευνοείται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Πορτογαλία Κυριαρχούν οι πράσινες ποικιλίες, αλλά μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, οι παραγόμενες ποσότητες έχουν μειωθεί και πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Εστιάζοντας στις αγορές, το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται προς την Ισπανία και τη Γαλλία και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στο 1,03 ευρώ. Κίνα Πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής καλύπτεται από την Κίνα, από τις έξι βασικότερες επαρχίες της. Οι καλλιέργειες βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές και οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι η πατρίδα του ακτινιδίου είναι η Κίνα με πάνω από 73 είδη. Σύμφωνα, όμως, με αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού προσανατολισμού, μπαίνει φρένο στις φυτεύσεις και γίνεται στροφή προς τα σιτηρά και το καλαμπόκι. Για την τρέχουσα περίοδο, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής από τους 2,5 εκατ. τόνους στους 2,9. Ιταλία Σημαντικό το ενδιαφέρον για τις κίτρινες ποικιλίες στην περιοχή της Καλαβρίας που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή, με ανοδική πορεία. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15% το τελευταίο διάστημα. Γαλλία Η καλλιέργεια παρουσιάζει κακή επικονίαση με σταθερή όμως την παραγωγή στις ποικιλίες Hayward, οι οποίες καταλαμβάνουν το 85%, έναντι 11% που καταλαμβάνουν οι κίτρινες και περίπου 4% οι υπόλοιπες.
|