Ακτινίδιο: Ανάμεικτα τα συναισθήματα για τις αποδόσεις, χαμόγελα για τις τιμές στην αφετηρία της συλλογής
Με «βαρίδια» την κλιματική αλλαγή και τις παράνομες κοπές πριν από την ωρίμανση ξεκινά η νέα συλλεκτική περίοδος στα ακτινίδια. Τον χορό σέρνουν οι πρώιμες κιτρινόσαρκες ποικιλίες, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τόσο σε θέματα καλλιέργειας, όσο και εμπορίας. Όσο για την ποικιλία Hayward, εκεί οι παραγωγοί αναμένουν την ωρίμανση του καρπού, η οποία προσδιορίζεται στα μέσα Οκτωβρίου.
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την παραγωγική περίοδο, οι αποδόσεις των καλλιεργειών δείχνουν να κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Στον αντίποδα, θετικά φαίνεται να κινούνται οι τιμές, εξαιτίας της ζήτησης του προϊόντος. Κερδισμένοι από αυτό το τελευταίο αναμένεται να είναι οι παραγωγοί, που θα έχουν καλή ποιότητα και μπορούν να αποθηκεύσουν στα ψυγεία.
Σύμφωνα με τον Άγγελο Ξυλογιάννη, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, «οι μέσες αποδόσεις των καλλιεργειών θα κυμανθούν από 2,2 έως 2,5 τόνους το στρέμμα, όταν σε μία καλή χρονιά μπορεί να φτάσουν και τους 4 τόνους». Αναφερόμενος στην εξέλιξη της παραγωγής για αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ότι τα σάκχαρα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, βρίσκονται στα 4,5 brix και εκτιμά ότι μετά τις 10 Οκτωβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι κοπές για την ποικιλία Hayward.
«Οι πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν έχουν σχέση με την προστασία του προϊόντος από τις παράνομες κοπές, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις ορέξεις των πολυεθνικών εταιρειών για την αγορά υποδομών και χωραφιών με ακτινίδια, μεταβάλλοντας το τοπίο της παραγωγής», αναφέρει ο Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας
Αντιλαμβανόμενος τις δυνατότητες του ακτινιδίου της χώρας, ο ίδιος δηλώνει ότι «οι πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν έχουν σχέση με την προστασία του προϊόντος από τις παράνομες κοπές, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις ορέξεις των πολυεθνικών εταιρειών για την αγορά υποδομών και χωραφιών με ακτινίδια, μεταβάλλοντας το τοπίο της παραγωγής».
Πρωιμότητα δείχνουν οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες
Σημαντικός αριθμός παραγωγών που ασχολείται με το ακτινίδιο πειραματίζεται και σε νέες ποικιλίες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Λάμπρος Καρυπίδης, παραγωγός και φυτωριούχος στην Επισκοπή Νάουσας, που τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει τρεις ποικιλίες, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχουν σχέση τόσο με την πρωιμότητα, όσο και με την ξερή μάζα στον καρπό. «Πριν από επτά χρόνια φύτεψα έξι ποικιλίες κιτρινόσαρκες και παρακολουθώ την εξέλιξή τους. Οι τρεις από αυτές παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα. Από τα τέλη Αυγούστου, τα σάκχαρα έχουν ξεπεράσει τα 6,2 brix και σήμερα έχουν φτάσει στα 8,5, με ξερή μάζα που ξεπερνά το 20%», περιγράφει.
Ο ίδιος συστήνει στους παραγωγούς να προσέχουν πολύ τις ποικιλίες που φυτεύουν, διότι στη συνέχεια είναι δύσκολο να αλλάξουν την καλλιέργεια, λόγω του υψηλού κόστους. Κλείνοντας, αναφέρει ότι η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος ήταν δύσκολη και υπήρξαν προβλήματα εξαιτίας του καύσωνα. «Για τον λόγο αυτόν, οι καρποί που συγκομίζονται και πηγαίνουν για συντήρηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι, διότι θα υπάρξουν προβλήματα στη διαχείρισή τους», εξηγεί.
ΕΑΣ Ξάνθης: «Δύσκολη παραγωγικά η χρονιά για το ακτινίδιο»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Η Ένωση» περιλαμβάνει την Ομάδα Παραγωγών Φρούτων, στην οποία κυριαρχεί το ακτινίδιο. Παράλληλα με τα μέλη της, συγκεντρώνει ακτινίδια και από άλλους παραγωγούς. Τα ψυγεία είναι χωρητικότητας περίπου 3.500 τόνων.
Ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Νικόλαος Τσιναρίδης, ο οποίος καλλιεργεί το προϊόν, στέκεται στη μεγάλη ζήτηση και κινητικότητα που υπάρχει από εταιρείες του εξωτερικού, από την Ιταλία και την Ισπανία, που δείχνουν ενδιαφέρον και για ενοικίαση εγκαταστάσεων (ψυγείων), είτε στην περιοχή της Ξάνθης είτε της Χρυσούπολης Καβάλας.
Για τη φετινή παραγωγή δεν έχουν κλειστεί συμφωνίες, καθώς η συγκομιδή θέλει ακόμα έναν μήνα για να ξεκινήσει. Οι επαφές και οι ζυμώσεις είναι διαρκείς, αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξετάσει ο συνεταιρισμός τις τιμές. Στόχος τους είναι να φτάσουν στη συλλογή του ακτινιδίου χωρίς προβλήματα, γιατί, όπως λένε, βιώνουν μια δύσκολη παραγωγικά χρονιά. «Πολλές πωλήσεις γίνονται μετά τη συγκομιδή, αφού αποθηκευτούν τα ακτινίδια στα ψυγεία μας», σημειώνει ο κ. Τσιναρίδης.
Η συντήρηση στα ψυγεία επιτρέπει στον συνεταιρισμό να διαπραγματευτεί προς όφελος των παραγωγών. «Στόχος της Ένωσης είναι η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των παραγωγών, το ότι θα πληρωθούν σε τιμές αγοράς και δεν θα γίνουν κάποιες συνεργασίες-“πυροτεχνήματα”. Τα έξοδα είναι πολλά και οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν τη σοδειά τους, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», προσθέτει ο ίδιος.
Η κυρίαρχη ποικιλία που καλλιεργείται σε ποσοστό 99% είναι τα Hayward. Ο κ. Τσιναρίδης σημειώνει πως στην ευρύτερη περιοχή γίνονται βήματα για την καλλιέργεια του κίτρινου ακτινιδίου, αναφέροντας ότι «είναι σημαντική η διασπορά των καλλιεργειών, όχι μόνο σε επίπεδο ποικιλίας, αλλά και προϊόντων».
Το ποσοστό των σκεπαστών ακτινιδίων είναι μικρό στον νομό, αλλά με την κλιματική αλλαγή που βιώνουν, ο κ. Τσιναρίδης εκτιμά ότι σταδιακά θα αυξηθεί η αντιχαλαζική προστασία. Σημειώνει πως ο συνεταιρισμός θα σταθεί στο πλευρό τους, καθώς διαθέτουν και το εμπορικό κομμάτι με τα αναλώσιμα και προσθέτει πως, παράλληλα, παρακολουθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα.
Αξιολογώντας την καλλιέργεια μέχρι τώρα, εκτιμά ότι η παραγωγή δεν θα είναι τόσο καλή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. «Δεν είχαμε χειμώνα, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μην έχουν ξεκουραστεί. Η ανθοφορία έγινε σε δύο στάδια», περιγράφει.
Μικροκαρπία
Όπως προσθέτει, οι παραγωγοί βίωσαν μια κακοκαιρία που έσπασε βλαστούς και προκάλεσε ζημιές σε άνθη. Συνέπεια αυτών θα είναι το μικρότερο μέγεθος του φρούτου και η χαμηλότερη στρεμματική απόδοση. «Τα δέντρα, φέτος, ήταν σε κατάσταση θερμικού σοκ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που οι παραγωγοί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια λίπανσης και άρδευσης. Τα δέντρα φρόντιζαν πρωτίστως να επιβιώσουν από τον παρατεταμένο καύσωνα και δευτερευόντως να μεγαλώσουν τους καρπούς τους», εξηγεί. Κλείνοντας, εκφράζει την ελπίδα ότι τον μήνα που απομένει θα αυξηθεί το μέγεθος των ακτινιδίων.