5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα»

5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα»

Για την ανάδειξη της πανέμορφης περιοχή του Ματσουκίου, την προώθηση του λαϊκού, μαζικού αθλητισμού, αλλά και τη σύνδεση των νέων, κυρίως, με τη φύση, «ενώνουν» τις δυνάμεις τους ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου «Η Βύλιζα», που συνδιοργανώνουν την 5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα», την Παρασκευή 11 Αυγούστου.

Πρόκειται για μια διαδρομή 6 χλμ., μέσα σε ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλους, στην κορυφογραμμή του ορεινού όγκου που ενώνει την Ήπειρο με την Θεσσαλία, από τη θέση Κριθάρια έως τον Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο που φτάνει τα 2.220 μέτρα. Η διαδρομή, είναι απαιτητική, με εκτιμώμενη διάρκεια 4 ωρών και για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές έχουν χαράξει και δεύτερη πεζοπορική διαδρομή, που προσφέρεται για όλους, σε δασικό δρόμο από τη θέση Κριθάρια στον Προφήτη Ηλία, περίπου 3,5 χλμ., με εκτιμώμενο χρόνο 2 ώρες.

Η διοργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον αθλητικό και περιβαλλοντικό της χαρακτήρα, αλλά και για την ευκαιρία που δίνει σε πολλούς επισκέπτες να γνωρίσουν μια πανέμορφη περιοχή σημείωσε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ματσουκίου «Η Βύλιζα», Γιώργο Παππά.

Η 5η περιβαλλοντική εκδήλωση «Ανάβαση στα Τζουμέρκα» εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, η οποία έχει κάτω από την «ομπρέλα» της 130 τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων, από την Προσοτσάνη της Δράμας μέχρι και την Αττική.

«Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι οι νέοι μας να έρθουν σε επαφή με τη φύση και έτσι η ανάβαση στο Ματσούκι, έρχεται μετά από ανάλογες δράσεις που κάναμε στον Όλυμπο, τη Βασιλίτσα και την Αετομηλίτσα τα προηγούμενα χρόνια. Με μεγάλη χαρά θα βρεθούμε σε αυτό το όμορφο βλαχοχώρι» ανέφερε ο κ. Μαγειρίας και ευχαρίστησε τον δήμο και τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, που αγκάλιασαν την εκδήλωση.

Για πρώτη φορά, όπως πρόσθεσε, η «βλαχόστρατα του Ματσουκίου» στη θέση Κριθάρια, ο δρόμος δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι Βλάχοι για να μεταβούν από την Ήπειρο στη Θεσσαλία, θα αποτελέσει και σημείο ανταμώματος με μέλη της Ομοσπονδίας, που θα φθάνουν εκεί και από τον Ασπροπόταμο της όμορης Περιφέρειας.

Η εκδήλωση έρχεται να ενισχύσει την ήδη πλούσια δραστηριότητα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ματσουκίου «Η Βύλιζα», που πέρα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει, πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια της περιοχής, όπως αυτά που συνδέουν την μονή Βύλιζας με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι, με τις πηγές του Καλαρρύτικου ποταμού.

 «Στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι νέοι, ντόπιοι και επισκέπτες, την περιοχή και την φύση μας» σημείωσε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες, έχουν διανοιχθεί πολλά μονοπάτια.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί από τη θέση Κριθάρια, σε υψόμετρο 1800 μέτρων.