Αυτό το άρθρο είναι 108 μηνών

4ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στα σύγχρονα δεδομένα

24/11/2015
4' διάβασμα
4o-synedrio-agrotechnologias-anagki-prosarmogis-tis-ellinikis-georgias-sta-sygchrona-dedomena-5064

Το ενδιαφέρον εκπροσώπων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας συγκέντρωσε το 4ο Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες του συνεδρίου είναι πως «κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή των αγροτών στα νέα δεδομένα, η δημιουργία νέων γενετικών υλικών και νέων δυναμικών καλλιεργειών, καθώς η γεωργία ακριβείας και η χρήση των νέων τεχνολογιών αυξάνεται, όπως συμβαίνει και στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι «μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας επιχειρούμε να εστιάσουμε όχι μόνο στις προκλήσεις και να προτείνουμε λύσεις, αλλά και να συζητήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτοδιατροφικού τομέα. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της γεωργίας, όχι μόνο σαν ένα τομέα ευκαιριακής απασχόλησης που παρέχει διέξοδο ανάγκης μέσα στη συγκυρία της κρίσης, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή που παρέχει προοπτική απασχόλησης σε βάθος χρόνου και δημιουργίας πλούτου για τον αγροτικό πληθυσμό, που, ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Η γεωργική παραγωγή και μεταποίηση μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πηγή πλούτου για την οικονομία μας και θα κάνουμε ότι απαιτείται, για να κεφαλαιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον εσωτερικό μηχανισμό που έχει αναπτύξει το επιμελητήριο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την αγορά των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην ομιλία του, επικεντρώθηκε στο ρόλο της βελτίωσης των φυτών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η χρήση βελτιωμένων σπόρων, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών από τους αγρότες, προκειμένου η πρωτογενής παραγωγή να προσαρμοστεί και να είναι αποδοτική στα νέα κλιματικά δεδομένα από τα οποία και μπορεί να ευνοηθεί.

Ο ανώτερος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής, του γραφείου γεωργικών υποθέσεων εξωτερικού, του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Mαρκ Μανίς, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω skype, έκανε αναφορά στην «Παγκόσμια Συμμαχία για την κλιματικά ευφυή γεωργία», η οποία δημιουργήθηκε το 2014, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα από τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Οι στόχοι της «Παγκόσμιας Συμμαχίας», όπως ανέφερε, είναι η βιώσιμη και δίκαιη αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των εισοδημάτων, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των διατροφικών συστημάτων και των μέσων βιοπορισμού των αγροτών, όπως και η όσο το δυνατόν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, προσκάλεσε την Ελλάδα να δηλώσει το ενδιαφέρον της, ώστε να ενταχθεί στην παγκόσμια συμμαχία, εφόσον δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 22 χωρών, που συμμετέχουν σε αυτή.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο γενικός διευθυντής αγροτικής έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν,  αναφέρθηκε στην αγορά του σιταρίου και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έλυσε το επισιτιστικό της πρόβλημα, τονίζοντας ότι «μέσα από την οικονομική κρίση θα έρθει και πάλι η αναζωογόνηση».

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: