Θεσσαλία: Στα 5,5 ευρώ οι σφαγές αμνοεριφίων σήμερα – Στόχος τα 7,5 ευρώ το Πάσχα

Σε έναν τιτάνιο αγώνα επιδίδονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν σωστά τα αμνοερίφια τους ενόψει της πασχαλινής αγοράς, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Βασικός στόχος των κτηνοτρόφων είναι να εξασφαλίσουν τροφή στα αρνιά, ώστε αυτά να οδηγηθούν στα σφαγεία σε μία καλή κατάσταση, αν και φαίνεται ότι λίγα θα πιάσουν τα 10 με 12 κιλά, που συνήθως αναζητά η ελληνική αγορά.

Λίγες και ακριβές οι ζωοτροφές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «η κατάσταση με τις ζωοτροφές και ιδιαίτερα με το καλαμπόκι, που αποτελεί το βασικό συστατικό στο σιτηρέσιο, έχει ξεφύγει. Καθημερινά ακούμε με τρόμο το ράλι τιμών που διαμορφώνεται στην αγορά του καλαμποκιού και δεν ξέρουμε σε ποια τιμή θα το αγοράσουμε. Αν αυτήν τη στιγμή το καλαμπόκι πωλείται 38 λεπτά το κιλό με το περσινό τιμολόγιο παραγωγής, του χρόνου τι θα γίνει;», αναρωτιέται ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας.

Ο κ. Γκουρομπίνος διαψεύδει τις φήμες που ακούγονται για διάθεση ζωοτροφών με δελτίο (με περιορισμούς), ωστόσο μιλά στην «ΥΧ» για «μία δύσκολη προσπάθεια εκ μέρους των παραγωγών να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη τροφή στα ζωντανά τους. Δεν γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί το αρνί στα σφαγεία. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και με το γάλα, καθώς υπάρχει αγωνία για την τήρηση των συμβάσεων που έχουμε με τις γαλακτοβιομηχανίες».

Κίνητρα για την καλλιέργεια

Ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρει ότι «κάποιοι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν οι ίδιοι ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι) προκειμένου να εξασφαλίσουν από μόνοι τους τη σίτιση των ζώων, ενώ υπάρχει διάθεση για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από τη νέα χρονιά. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, αυτό που μας προβληματίζει είναι το αυξημένο ενεργειακό κοστολόγιο. Δεν γνωρίζω με τι οικονομικές δυνατότητες θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε περισσότερες ποσότητες καλαμποκιού. Για αυτό έχουμε προτείνει στην Πολιτεία να προχωρήσει σε αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι, αλλά και της επιδότησης στα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε για τα κτηνοτροφικά φυτά, τα οποία χρειάζονται για τη χλωρή βόσκηση», δηλώνει ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος.

Μεγάλη η ζήτηση της αγοράς

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη η αγορά αναζητά με παραγγελίες μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων. Κάποιοι έμποροι που είχαν τη δυνατότητα για πάχυνση προχώρησαν σε αγορές αμνοεριφίων, λίγων κιλών, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του κτηνοτρόφου να τα συντηρήσει. Αυτήν τη στιγμή σφάζουμε με 5 ευρώ το κιλό, αλλά στόχος μας είναι τα 7,50 ευρώ το κιλό που πληρωθήκαμε πέρυσι και γιατί όχι και λίγο παραπάνω, ιδιαίτερα ενόψει των εξαγωγών που θα πραγματοποιηθούν για το Καθολικό Πάσχα».

Σύνορα

Τέλος, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν επιτακτικά από την Πολιτεία να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν εισαγωγές. Το ζήτημα είναι να μην έχουμε ελληνοποιήσεις. Πέρυσι οι έλεγχοι απέδωσαν και για αυτό απολαύσαμε καλές τιμές. Φέτος που τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα, θεωρούμε επιβεβλημένη την τήρηση της νομοθεσίας» τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Γκουρομπίνος.