Farmecon: Πλατφόρμα υπολογισμού του κόστους λειτουργίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σημαντικό χρηστικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών θα αποτελούσε η χρήση μιας πρωτότυπης εφαρμογής, χάρη στην οποία είναι δυνατή η εκτίμηση του κόστους λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, φυτικού κεφαλαίου. Πρόκειται για την πλατφόρμα Farmecon, η οποία αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την ερευνητική ομάδα των κ.κ. Χρήστου Καβαλάρη, ΕΔΙΠ Π.Θ. και Χρήστου Καραμούτη, Γεωπόνου ερευνητή Π.Θ. υπό την επίβλεψη του κ. Θεοφάνη Γέμτου, Ομότιμου καθηγητή Π.Θ.

Πώς λειτουργεί

Εισάγοντας στοιχεία διάρθρωσης της εκμετάλλευσης μαζί με στοιχεία των τρεχουσών δαπανών, καθώς και στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο χρήστης μπορεί να λάβει μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες, όπως οικονομικά ισοζύγια για κάθε καλλιέργεια και για το σύνολο της εκμετάλλευσης, αναλυτικούς πίνακες με το κόστος χρήσης των διάφορων στοιχείων του εξοπλισμού κλπ. Μάλιστα, η πλατφόρμα λειτουργεί και ως εργαλείο διάγνωσης της οικονομικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα θα βοηθούσε σημαντικά τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι, βάσει προηγούμενης έρευνας, υποτιμούν τη συμμετοχή των σταθερών δαπανών στο κόστος λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι σε μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις της τάξεως των 1000 στρεμμάτων οι σταθερές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 15% των συνολικών δαπανών, ενώ σε μικρές εκμεταλλεύσεις 200 στρεμμάτων και λιγότερο, οι σταθερές δαπάνες αποτελούσαν πάνω από το 40% των δαπανών.
Η εφαρμογή δοκιμάστηκε πιλοτικά σε οκτώ γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία με διάφορες καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, βαμβακιού, αραβοσίτου και ψυχανθών.

Παράδειγμα

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση, η οποία καλλιεργεί 180 στρέμματα με σιτάρι, 170 στρέμματα με αραβόσιτο και 30 με μηδική, το μέσο καθαρό ετήσιο εισόδημα εξαιρουμένων των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 11,3 €/στρ. όταν λογίζονται μόνο οι μεταβλητές δαπάνες. Όταν όμως συμπεριλαμβάνονται και οι σταθερές δαπάνες (αποσβέσεις κλπ.) τότε το ισοζύγιο προκύπτει αρνητικό και ισούται με -35,3 €/στρ. Οι μέσες ετήσιες αποδόσεις των καλλιεργειών είναι 380Kg/στρ. για το σιτάρι, 1400kg/στρ. για τον αραβόσιτο και 4 ton/στρ. για τη μηδική. Η συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση διαθέτει δύο γεωργικούς ελκυστήρες και μηχανήματα για όλες σχεδόν τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες πλην αυτών της συγκομιδής.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα για την εξέλιξη της πλατφόρμας είναι η ευρεία δοκιμή της σε ένα μεγάλο αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε να διαπιστωθούν τυχόν κενά σημεία που μπορούν να τύχουν βελτίωσης κα τυχόν άλλες αδυναμίες. Ο τελικός στόχος είναι η εφαρμογή να ενσωματωθεί σε ένα διαδικτυακό τόπο, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση από οποιοδήποτε χρήστη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τις πληροφορίες που θα είναι σε θέση να λαμβάνουν οι παραγωγοί θα μπορούν έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, να εντοπίσουν τυχόν αδυναμίες, να σχεδιάζουν στρατηγικές και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το πώς η επιχείρησή τους θα καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη.

Γεωργία Μπόχτη