Τομ Βίλσακ: «Η τελική συμφωνία για το κλίμα δεν χρειάζεται να είναι δεσμευτική»

Υπουργός Γεωργίας ΗΠΑ: Δεν χρειάζεται δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, ξέρουμε τις συνέπειες της «μη δράσης»

Η τελική συμφωνία για το κλίμα δεν χρειάζεται να είναι δεσμευτική διότι πλέον, η πολιτική βούληση είναι υψηλή και όλοι γνωρίζουν τις συνέπειες της «μη δράσης» για την προστασία του κλίματος, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ.

Ο Τομ Βίλσακ είναι Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ από το 2009 στην κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι διαπραγματεύσεις της COP 21 μόλις αρχίσαν στο Παρίσι. Ο Τζον Κέρι δήλωσε πρόσφατα ότι οι συνομιλίες για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών δεν θα καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη. Πώς μπορεί αυτό να διασφαλίσει τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο Πρόεδρος Ομπάμα όρισε έναν επιθετικό στόχο για τις ΗΠΑ και πρότεινε οι εκπομπές μας να μειωθούν κατά 26-28% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια με βάση τα επίπεδα του 2005. Και έχει χρησιμοποιήσει την εν λόγω οδηγία ως έναν τρόπο για να συζητήσουμε τη δυνατότητα με την Κίνα, την Ινδία και άλλους μεγάλους ρυπαντές να αναλάβουν παρόμοια είδη δεσμεύσεων.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση εκ μέρους της παγκόσμιας κοινότητας, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για δράση, και μεταξύ των σημαντικών παραγωγών εκπομπών.
Και νομίζω ότι βλέπετε δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, οι οποίες θα κάνουν τελικά τη διαφορά.
Σε ό, τι αφορά τη γεωργία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διπλασιάσουν το ποσοστό της μείωσης των εκπομπών για τα επόμενα δέκα χρόνια. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που βασίζεται σε δέκα στάδια, και έχουμε συγκεκριμένους στόχους σε ετήσια βάση που θέλουμε να πετύχουμε προκειμένου να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο μείωσης το οποίο θα είναι το ισοδύναμο με 120 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδυνάμων CO2.
Αυτό θα αντιπροσωπεύσει περίπου το 2% των μειώσεων των εκπομπών, το οποίο είναι προς την κατεύθυνση που έθεσε ο Πρόεδρος.

Επομένως, πιστεύετε ότι η πολιτική βούληση είναι υψηλή ώστε η τελική συμφωνία δεν χρειάζεται να είναι δεσμευτική;

Νομίζω ότι η πολιτική βούληση είναι υψηλή, και νομίζω ότι οι συνέπειες της μη δράσης κατανοούνται καλύτερα σήμερα από ό,τι ίσως σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.
Θυμάμαι όταν πήγα στην πρώτη μου συνάντηση COP, η οποία ήταν στη Δανία πριν από αρκετά χρόνια, νομίζω ότι δεν υπήρχε γενική ευαισθητοποίηση και εκτίμηση για τις συνέπειες της μη δράσης.
Όπως έχουμε δει, οι πάγοι λιώνουν. Στις ΗΠΑ, έχουμε δει ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες, και αρχίζουμε να βλέπουμε πλέον ξηρασίες, (και) πιο έντονες καταιγίδες.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο euractiv.gr