Από τον Φιλ στον Τομ

γράφει ο Κομισάριος

Κομισάριος

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛ ΣΤΟΝ ΤΟΜ

Έχω υποσχεθεί να αφήσω ήσυχο τον «συνάδελφο» Χόγκαν και ένας κοµισάριος τηρεί τις υποσχέσεις του. Σήµερα, λοιπόν, θα σας ταξιδέψω µέχρι τις ΗΠΑ, µιας και ένας σηµαίνων εκπρόσωπός τους βρέθηκε στα µέρη µου αυτές τις µέρες. Πρόκειται για τον Αµερικανό υπουργό Γεωργίας, Τοµ Βίλσακ, που απευθύνθηκε αυτή την εβδοµάδα στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και συζήτησε µε τον «συνάδελφο» Χόγκαν στο άνοιγµα του συνεδρίου της Κοµισιόν για τις προοπτικές του αγροτικού τοµέα.

ΟΠΩΣ Η ΕΕ

Ο κ. Βίλσακ, ούτε λίγο ούτε πολύ, βάλθηκε να µας πείσει ότι «οι διαφορές µεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι και τόσο µεγάλες όσο πιστεύεται. Η αµερικανική γεωργία δεν είναι µία µονολιθική γιγάντια επιχείρηση, είναι διαφοροποιηµένη. Υπάρχουν οικογενειακές φάρµες, άλλοι καλλιεργούν βιολογικά και άλλοι… ΓΤΟ».

ΛΑΡΤΖ

Όµως, και στο ιδιαίτερα ευαίσθητο, για την ΕΕ, ζήτηµα των γεωγραφικών ενδείξεων, για το οποίο δέχτηκε βροχή ερωτηµάτων από τους ευρωβουλευτές, ο Αµερικανός υπουργός υπήρξε… λαρτζ. Γεωγραφικές ενδείξεις εσείς, εµπορικά σήµατα εµείς, ο στόχος είναι ίδιος: η προστασία των ποιοτικών προϊόντων.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ

Αφού είναι έτσι «κ. συνάδελφε» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τότε την υπογράφουµε αύριο την TTIP. Στο ζήτηµα των ΓΤΟ, βέβαια, ο κ. Βίλσακ δεν άντεξε, εκδηλώθηκε. «Οι γραµµωτοί κώδικες (barcodes) επιτρέπουν να παρέχονται όλες οι πληροφορίες για να µπορούν οι καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές», µας είπε.

«ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ»

Δεν θα µπορούσαµε να περιµένουµε κάτι καλύτερο από έναν δηλωµένο οπαδό της βιοτεχνολογίας, που στις ΗΠΑ είναι γνωστός και ως «φίλος της Μονσάντο». Όσον αφορά τις προσπάθειες να µας πείσει για τις οµοιότητές µας, στην ΕΕ µπορεί να είµαστε λίγο ενδοτικοί, κ. Βίλσακ, αλλά έχουµε µελετήσει την πρόσφατα αναθεωρηµένη γεωργική σας πολιτική µε τους µηχανισµούς στήριξης τιµών και εισοδηµάτων που, όπως χαρακτηριστικά λέει και ο πρόεδρός σας, «είναι σαν ελβετικός στρατιωτικός σουγιάς». Και κόβει…