Στο 8% ανεβάζει το ποσοστό μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής χοίρειου η Rabobank

Η κατάσταση ρευστότητας στην παγκόσμια αγορά χοίρειου θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rabobank στην τελευταία τριμηνιαία της έκθεση για τον κλάδο.

Προσαρμόζοντας τις εκτιμήσεις της στο τρέχον έτος, βάσει των δεδομένων που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας, επισημαίνεται ότι «παρόλο που η παγκόσμια παραγωγή αναμενόταν στις αρχές του χρόνου ότι θα μειωθεί κατά 5% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σήμερα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 8%. Σημαντικό ποσοστό της μείωσης θα προέλθει από την Κίνα (-17%), το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, ενώ για τις ΗΠΑ αναμένεται ελαφρά αύξηση κατά 1,3% παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία».

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής αναλυτής για τις ζωικές πρωτεΐνες, Chenjun Pan, αναφέρει ότι «η μείωση εργατικού δυναμικού, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, η “χλιαρή” ζήτηση και οι ανατροπές στα κανάλια διάθεσης αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τον αυτοματισμό, να υιοθετήσουν την ψηφιοποίηση, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στις μονάδες, να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες επεξεργασίας και να συνεργαστούν σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των περιθωρίων κέρδους τους».

Το νέο κύμα κορωνοϊού «έκοψε» τις κινεζικές εισαγωγές

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές χοίρειου, οι αναλυτές της Rabobank προβλέπουν ότι στην Κίνα θα υποχωρήσουν οι ρυθμοί εισαγωγών, καθώς το νέο κύμα κρουσμάτων στο Πεκίνο τον Ιούνιο οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε σχέση με την προέλευση και να «κόψει» κάποιους εξαγωγείς. Επισημαίνονται, μάλιστα, οι ανατιμήσεις από 2,92 ευρώ ζώντος βάρους τον Μάιο σε 4,63 ευρώ στις αρχές Ιουλίου, οι οποίες, όμως, αποδίδονται κατά κύριο λόγο στους ρυθμούς με τους οποίους πραγματοποιούνται σφαγές λόγω της αφρικανικής πανώλης.

Σταθερότητα (-0,5%) αναμένεται στην παραγωγή των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και στο Ην. Βασίλειο, με διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες προβλέπεται ανάκαμψη της παραγωγής, ενώ σε άλλες, όπως στην Ιταλία και στην Πολωνία, αναμένονται μεγάλες μειώσεις (21% και 10% αντίστοιχα), στη δεύτερη κυρίως λόγω της πανώλης.

Στις ΗΠΑ οι περιορισμένοι ψυκτικοί θάλαμοι και τα αυξημένα αποθέματα εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην αγορά και στις τιμές, με αποτέλεσμα στις αρχές Ιουλίου οι τιμές να πέσουν σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών και 41% χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2019.

Τέλος, στη Βραζιλία οι εξαγωγές σημείωσαν ισχυρή αύξηση κατά 37% το πρώτο εξάμηνο, εν αντιθέσει με τη ζήτηση στην εσωτερική αγορά, η οποία τραβάει προς τα κάτω την παραγωγή.