Αυτό το άρθρο είναι 5 μηνών

Πρόλαβαν μετά βίας τις φακές και τα ρεβίθια οι παραγωγοί, στον καύσωνα τα φασόλια

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της καλλιέργειας
21/07/2024
7' διάβασμα
prolavan-meta-vias-tis-fakes-kai-ta-revithia-oi-paragogoi-ston-kafsona-ta-fasolia-327180

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της καλλιέργειας των φασολιών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανθοφορία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών βρίσκεται σε αυτήν τη φάση και το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι αρνητικό. Με μεγάλα εμπόδια ολοκληρώνεται και η διαδικασία της συλλογής της φακής και του ρεβιθιού, καταγράφοντας μία μέτρια χρονιά, με πολλά προβλήματα.

Ο Αριστείδης Πέππας, παραγωγός από τη Θήβα, κάνει λόγο για σημαντικά προβλήματα στον τομέα της φυτοπροστασίας, που επηρέασαν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία. «Η ασκοχύτωση και το πράσινο σκουλήκι επέδρασαν σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή μας. Στην ευρύτερη περιοχή των Ερυθρών Αττικής και της Θήβας είχαμε σημαντικά προβλήματα, με εχθρούς και ασθένειες. Από τα 135 στρέμματα που καλλιέργησα τη φετινή περίοδο, πήρα μόνο 660 κιλά συνολικά, όταν για τη σπορά χρησιμοποίησα 22 κιλά το στρέμμα», περιγράφει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «την κατάσταση αυτήν τη βιώνουμε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και με τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε δραστικές ουσίες, αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην προστασία των φυτών μας».

Εμφανώς προβληματισμένος και σημαντικά επηρεασμένος από την όλη εξέλιξη, ο κ. Πέππας κάνει έκκληση προς την πολιτεία να αξιολογήσει αυτή την κατάσταση, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι παραγωγοί. «Η καλλιέργεια των οσπρίων για μας αποτελεί την κύρια παραγωγή, λόγω των εδαφοκληματολογικών συνθηκών στην περιοχή μας. Οι εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής άλλων ειδών είναι απειροελάχιστες και, το βασικότερο από όλα, έχουμε επενδύσει, όχι μόνο στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στη μεταποίηση των προϊόντων που παράγουμε», καταλήγει.

Για την περιοχή των Χαλκιάδων Λάρισας, η συλλογή της φακής έχει ολοκληρωθεί, με τις μέσες αποδόσεις να κυμαίνονται στα 60-70 κιλά το στρέμμα, όταν σε καλές περιόδους δύνανται να ξεπερνούν τα 200-250 κιλά το στρέμμα

Χαμηλές οι αποδόσεις για τις φακές στη Λάρισα, το ίδιο και για το λαθούρι

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή στις φακές. «Για την περιοχή των Χαλκιάδων Λάρισας, η συλλογή έχει ολοκληρωθεί, με τις μέσες αποδόσεις να κυμαίνονται στα 60-70 κιλά το στρέμμα, όταν σε καλές περιόδους δύνανται να ξεπερνούν τα 200-250 κιλά το στρέμμα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τοπικός παραγωγός Κοσμάς Αντωνιάδης. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι φακές κυμαίνονται στο 1,30-1,50 ευρώ το κιλό. «Δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις από τις εισαγόμενες φακές, με αποτέλεσμα το εισόδημά μας να βρίσκεται καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει. Ο ίδιος καλλιεργεί και το λαθούρι, το οποίο έχει συλλέξει, αλλά και αυτό με χαμηλές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, «οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 100 έως 120 κιλά το στρέμμα, όταν για εμάς μία μέση χρονιά μπορεί να δώσει 200 με 250 κιλά το στρέμμα».

Επικρατούν τα όσπρια, μειώνεται το βαμβάκι στο Μαντούδι

Για αυξημένες καλλιεργούμενες εκτάσεις οσπρίων, αλλά και μέτριες αποδόσεις σε αυτές λόγω των καιρικών συνθηκών κάνει λόγο ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός από το Μαντούδι Εύβοιας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι φακές κινήθηκαν στα 100 κιλά το στρέμμα, σημαντικά κάτω από άλλες χρονιές. Ωστόσο, τα ρεβίθια είχαν καλές αποδόσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Λάμπρου αναφέρεται στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν οι παραγωγοί της περιοχής στην καλλιέργεια των οσπρίων. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε κι άλλο τις καλλιέργειες των οσπρίων. Η ποιότητα δείχνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον της αγοράς και για τον λόγο αυτόν έχουμε περιορίσει τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με βαμβάκι, ώστε να ενισχύσουμε τα είδη των οσπρίων, με φακές, ρεβίθια και φασόλια, εμπλουτίζοντας περισσότερο την γκάμα μας».

Οι ζέστες επηρέασαν την παραγωγή στα Γρεβενά

Στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η συλλογή φακής στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και δειλά – δειλά μπαίνουν στη συλλογή τα ρεβίθια. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσαρσιώτη, οι αποδόσεις της φακής κινήθηκαν στα 80 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαν τα 140 με 150 κιλά.

«Πρόκειται για μία μέτρια χρονιά για τις φακές και τα ρεβίθια μας, όμως εμείς συνεχίζουμε την παραγωγή, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Επιλέγουμε στην περιοχή μας να καλλιεργούμε τις ντόπιες και ελληνικές ποικιλίες, όπως είναι η Γαύδος και η Αμοργός, που παρουσιάζουν και μεγαλύτερες αντοχές στους εχθρούς και στις ασθένειες», αναφέρει.

Προβλήματα στην ανθοφορία στις Πρέσπες

Σημαντική ανθόρροια παρουσιάζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των φασολιών στις Πρέσπες. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου και, όπως υποστηρίζει ο Χρήστος Παπαφωτίου, παραγωγός οσπρίων από τον Λαιμό Πρεσπών, «οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες. Η περίοδος που διανύουμε παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς, διότι βρισκόμαστε πάνω στην ανθοφορία, από την οποία θα εξαρτηθεί και η καρποφορία.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι κάτω από τους 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτή την περίοδο είναι σημαντικά ανεβασμένες και για αυτόν τον λόγο δεν γίνεται σωστά η γονιμοποίηση. Στην περιοχή μας, καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα και οι αποδόσεις των χωραφιών μας σε μία καλή χρονιά μπορεί να φτάσουν τα 250 με 300 κιλά το στρέμμα».

Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα για τον ίδιο είναι ο έντονος ανταγωνισμός των δικών τους φασολιών, με αυτά των εισαγόμενων. «Οι ελληνοποιήσεις των φασολιών με τη δική μας ταυτότητα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή μας. Οι ποσότητες που εισάγονται δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος μας», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: