86η ΔΕΘ: Με παροχές για τους αγρότες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός;

Με τον κύκλο αποστολής σημειωμάτων από τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της 86ης ΔΕΘ, να έχει ολοκληρωθεί, «κλειδώνουν» τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης για την αγροδιατροφή και την ύπαιθρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η «ΥΧ». Αν και αυτά αφορούν μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά στους Έλληνες παραγωγούς, εντούτοις ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί και σε νέες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το έως τώρα ρεπορτάζ, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις «πολεμοενισχύσεις» που ακόμα εκκρεμούν:

  • Πακέτο στήριξης 100 εκατ. ευρώ περίπου υπέρ των κτηνοτρόφων. Πρόκειται για τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την ενεργοποίηση έκτακτου μέτρου για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τα κοινοτικά κονδύλια των 86 εκατ. ευρώ θα συμπληρωθούν με εθνικά.
  • Ποσό 26,3 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικός Κρίσης της ΕΕ που θα κατευθυνθεί σε ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών, βιοκαλλιεργητές σταφίδας και οινοπαραγωγούς νησιών.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, συνδέοντάς τα με τα έργα που θα υλοποιούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 0.2» (αρδευτικά έργα).

Κατά τα άλλα, θα αναφερθεί και στα άλλα επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε προκηρύξεις μέτρων που έτρεξαν όπως των Νέων Αγροτών και των Βιοκαλλιεργητών, σε δράσεις για τον αγροτουρισμό. Παράλληλα, θα αναφερθεί στα κοινοτικά κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί για τη νέα προγραμματική περίοδο.