Για αγροτικό πετρέλαιο, βαμβάκι και de minimis σε ροδάκινα και αχλάδια μίλησε χθες στον Τύρναβο ο Αραχωβίτης

Λύση για διήμερους αμβυκούχους, de minimis σε ροδακινοαχλαδοπαραγωγούς υποσχέθηκε ο Αραχωβίτης από τον Τύρναβο

«Μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο κάναμε πολλά, όπως για παράδειγμα ξεπεράσαμε το πρόβλημα με τους διήμερους αμβυκούχους και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι την Άνοιξη. Στο α΄ τρίμηνο του έτους θα δείτε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το πετρέλαιο και το κόστος παραγωγής».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της επαρχίας, συνιστώντας «υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα.

Καλεσμένος του δημάρχου Παναγ. Σαρχώση, με τον οποίο όπως δήλωσε ο ίδιος «έχουμε μια συχνή και εποικοδομητική συνεργασία», ο κ. Αραχωβίτης προχώρησε σε μια σειρά εξαγγελιών για τον πρωτογενή τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι δεσμεύσεις Αραχωβίτη

Τσίπουρο: Η λύση που συζητά με το υπουργείο Οικονομικών για τους διήμερους είναι να τους δοθεί η δυνατότητα περεταίρω παραγωγής, από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ από το 2019, με την προυπόθεση ότι θα προχωρούν σε εμφιάλωση με ετικέτα που θα αναφέρει το όνομα του παραγωγού, ώστε να μπει μία τάξη στο χύμα και αφορολόγητο τσίπουρο, καθώς υπάρχουν και οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς ποτοποιών που έχουν κάνει προσφυγή στην Ε.Ε. «Όλα όμως πρέπει να γίνουν νομότυπα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΑΤ και ζήτησε από αποσταγματοποιούς και διήμερους «να μην συνεχίσουν δημόσια την αντιπαράθεση για τα καζάνια, διότι έτσι στρώνουν το δρόμο για τα εισαγόμενα ποτά». Ο κ. Αραχωβίτης προέτρεψε τους διήμερους να προστατεύσουν την φήμη του προιόντος, που είναι γνωστό παγκοσμίως, μαζί φυσικά με η φέτα. 

De minimis: για πρώτη φορά ροδακινοπαραγωγοί εντάσσονται σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, όπως το de minimis , αφού δεν μπορούσαμε να τους αποζημιώσουμε μέσω του ΕΛΓΑ. Ανάλογη αποζημίωση de minimis θα δοθεί και στους αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας.

Βαμβάκι: Είναι απαράδεκτη η πολιτική των ανοικτών τιμών και θα φροντίσουμε η τιμολόγηση την νέα χρονιά να γίνεται με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο από την σπορά.     

Κτηνοτρόφοι: Ο κ. Αραχωβίτης προανήγγειλε άμεσα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που νοθεύουν και με τη νέα ΚΥΑ για το γάλα θα προβλέπεται και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υποτροπή παράβασης. Πολύτιμη θα είναι η βοήθεια των Τελωνείων στο θέμα των ελέγχων. Σημείωσε δε «πως οι επιχειρήσεις πήραν ήδη τα μηνύματα».

Σχολιάζοντας την επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για την Τεχνική Εκθεση περί βοσκοτόπων τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν αναφορικά με τα στρέμματα εξασφαλίζουν εκτάσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και έτσι δεν υπάρχουν συνέπειες. Ακόμη δήλωσε πως «δεν υφίσταται θέμα να δοθεί πριμ εξόδου των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, ούτε έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην Κομισιόν, ούτε θα το υποστηρίξει η χώρα μας, διότι αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα για το εθνικό μας προιόν τη φέτα. Πρόσθεσε ακόμη πως έχουν αυξηθεί το 2018 οι εξαγωγές ξεπερνώντας τα 30 δις ευρώ, χωρίς όμως να αυξηθεί ο τζίρος και το εισόδημα των παραγωγών.

Αναμπέλωση: Υποσχέθηκε λύση με τους 23 παραγωγούς αμπελιού, οι οποίοι αδυνατούν να μπούνε στο πρόγραμμα της αναμπέλωσης και προχώρησαν σε ένσταση, καθώς θα ενταχθούν σε άλλο μίνι πρόγραμμα επιχορήγησης.  

Τα αιτήματα των Τυρναβιτών και οι απαντήσεις Αραχωβίτη

«Στο πρόγραμμα De minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Tο υπουργείο έχει καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένο φάκελο στην Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και αναμένει την έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης αυτών των καλλιεργειών». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στη δευτερολογία του στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη του δημαρχείου Τυρνάβου, αφού πρώτα άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων να του αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Ο κ. Αραχωβίτης επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΝΔ, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο «την άγρια φορολόγηση των αγροτών στο παρελθόν αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία με το ακατάσχετο που ψήφισε  προστατεύει πλήρως το 90% των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμη ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνταν από το 1ο ευρώ, ακόμη και για τις ενισχύσεις ή και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, κάτι που άλλαξε από το 2015. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τις ενεργειακές κοινότητες και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται στη ΔΕΗ για να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων, άσχετα από το σημείο παραγωγής της.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές εξήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ βάσει αναλογιστικής μελέτης που θ εκπονηθεί άμεσα και ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, στα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός».

Οι φορείς

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγος μίλησε για την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος των νέων φυτεύσεων, ενώ κατέθεσε πρόταση να ξεκινήσει ο ΑΟΣ Τυρνάβου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, την επισήμανση, αξιολόγηση και αναπαραγωγή των κλώνων (ή του κλώνου) εκείνου που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστ. Τσικριτσής εκπροσωπώντας όλους τους Αγροτικού Συλλόγους της περιοχής αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και ζήτησε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Αθ. Νασίκας εκπροσωπώντας τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο δήμου Τυρνάβου κάλεσε τον υπουργό να μην επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία για τη CETA.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σ. Ταμπόσης ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα De minimis όλες οι ποικιλίες στα ροδάκινα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την αχλαδοκαλλιέργεια. Ακόμη ρώτησε να μάθει που βρίσκονται τα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου, καθώς σε μερικά απ΄αυτά συμμετέχει και ο Συνεταιρισμός.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρ. Σουλιώτης ζήτησε ουσιαστικές αποζημιώσεις στη βιομηχανική τομάτα και κατήγγειλε εισαγωγές οσπρίων που απειλούν τους Έλληνες καλλιεργητές. (Ο κ. Αραχωβίτης τον κάλεσε στην Αθήνα για περαιτέρω συζήτηση).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς στην αξιολόγηση των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης και έγκαιρη υπερδέσμευση για να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον. Από την πλευρά του ο προιστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας Δημ. Σταυρίδης του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα της δακοκτονίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.   

*Τον κ. Αραχωβίτη καλωσόρισε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, ενώ τον ΥΠΑΑΤ συνόδευε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφ. Κουρεμπές και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, ενώ μετά τις δηλώσεις του υπουργού ακολούθησε ανοικτή σύσκεψη, στην οποία εκπρόσωποι των φορέων των αγροτών έθεσαν τα αιτήματά τους.