Τα ερευνητικά ινστιτούτα που συνδέονται με τη θεσσαλική γη

Σ την ίδρυση νέων ερευνητικών ινστιτούτων, στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «Ιάσων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας δεκτές σχετικές τροπολογίες βουλευτών, στην προσπάθειά του να κρατήσει γεωγραφικές ισορροπίες στον κάμπο.
Όπως είναι γνωστό, με τον νέο νόμο Γαβρόγλου, θα λειτουργήσουν στην Καρδίτσα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα:
- Τμήμα Κτηνιατρικής
- Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
- Τμήμα Δημόσιας Υγείας
- Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων
- Τμήμα Προσχολικής Αγωγής
Ενδιάμεσα και κατόπιν βουλευτικής τροπολογίας, που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές, αποφασίστηκε η δημιουργία τριών ερευνητικών ινστιτούτων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα: α) «Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων», β) «Ινστιτούτο Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης» και γ) «Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας». Αντίστοιχα στα Τρίκαλα, μετά από άλλη τροπολογία, αποφασίστηκε η ίδρυση Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών.
Σημειώνεται ότι στον νόμο προβλέπεται η δημιουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Λάρισας. Σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, θα αναπτυχθούν παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που θα ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ικανοποίηση στην Καρδίτσα
Η δημιουργία του Ινστιτούτου Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης, σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, όπως είναι η Καρδίτσα, όπου το βαμβάκι αποτελεί προϊόν ύψιστης σημασίας, προκάλεσε ικανοποίηση στους τοπικούς φορείς, ενώ σε δηλώσεις της η κα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τόνισε: «Το υπουργείο αφουγκράστηκε τις παραγωγικές ανάγκες του νομού μας. Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής πρότασης θα συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, ακυρώνονται στην πράξη οι τοπικιστικές και άλλες ιδιοτελείς προσεγγίσεις που έκαναν την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος».
Αυτοσυγκράτηση και αισιοδοξία από την πρυτανεία
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς θα πρέπει στην πράξη να αποτυπωθεί η εξασφάλιση και η διάθεση των απαραίτητων πόρων για την ομαλή διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ινστιτούτα που δημιουργήθηκαν.
Η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο του σχεδίου, αποτελεί σημαντική παράμετρο του εγχειρήματος και του πλαισίου εντός του οποίου η πολιτεία επιθυμεί να λειτουργήσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα τα επόμενα αρκετά χρόνια. «Το εγχείρημα θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από όλους τους συντελεστές, ακαδημαϊκό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, θεσμικούς φορείς, αλλά και σημαντικούς πόρους, ώστε τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργούνται να εκπονήσουν προγράμματα σπουδών, με σκοπό να καταστούν βιώσιμα και ελκυστικά, τόσο για τους φοιτητές που θα τα επιλέξουν, όσο και για το επιστημονικό δυναμικό που θα τα υπηρετήσει», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Σπηλιώτης. «Το εγχείρημα προβλέπει τη δημιουργία και τη λειτουργία ερευνητικών ινστιτούτων, που εφόσον χρηματοδοτηθούν επαρκώς, αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειάς μας. Επιπλέον, η λειτουργία του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Κέντρου στη Λάρισα, όπου οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι σημαντικότατες, αναμένεται να προωθήσει δράσεις σύνδεσης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα με την επιστημονική έρευνα, συντελώντας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο ήδη σημαντικό μερίδιο που συνεισφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας, στο συνολικό προϊόν της περιφέρειας». Και καταλήγει, λέγοντας πως «οι συνέργειες και η συνεργασία όλων είναι πολύ σημαντική στην παρούσα φάση, ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη νέα του αρχή, να εκκινήσει από καλύτερη αφετηρία, ώστε να συνεισφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία προς όφελος όλων μας».