Τρία αδέλφια ενώνουν δυνάμεις με στόχο την επέκταση της γεωργοκτηνοτροφικής επιχείρησης των γονιών τους

Μαζί στη ζωή, μαζί και στα θρανία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

mathites-amerikanikis-sxolis (1)
Παύλος, Γιώργος και Δήμητρα Ανατολίτη

Γ ια τα αδέλφια Ανατολίτη, η φοίτηση στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι… οικογενειακή υπόθεση. Με καταγωγή από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και βιώματα από τη Μεσοράχη Λάρισας, τα τρία αδέλφια, Παύλος, Γιώργος και Δήμητρα, πραγματοποιούν στις λυκειακές τους σπουδές στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, γεμάτοι όνειρα και φιλόδοξους στόχους για το επαγγελματικό τους μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο θα είναι κοινό, καθώς, ακολουθώντας ο καθένας τον κλάδο ενδιαφέροντός του, σχεδιάζουν να συνεργαστούν για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο τις δραστηριότητες των γονιών τους.

«Μεγαλώσαμε στο χωριό της Μεσοράχης, όπου οι γονείς μας ασχολούνται μέχρι σήμερα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούν σιτάρι, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τριφύλλι, ρίγανη, βαμβάκι, ρεβίθια, φακές, βίκο και μπιζέλια, ενώ από ζωικό κεφάλαιο έχουν πρόβατα. Εγώ, μαζί με τα αδέλφια μου, πηγαίναμε από μικροί εκεί και βοηθούσαμε στις οικογενειακές δραστηριότητες. Μας άρεσε πολύ, για αυτό συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι και τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που διάλεξα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή», λέει στην «ΥΧ» ο 17χρονος Παύλος, μαθητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής στη Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου της σχολής.

Ο δίδυμος αδελφός του Παύλου, Γιώργος, βρίσκεται στην ίδια τάξη, αλλά στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Η εξειδίκευση σε διαφορετικό αγροτικό αντικείμενο δεν φανερώνει τόσο διαφορετικές προτεραιότητες, όσο αποτελεί μια προμελετημένη κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας στην οποία προσβλέπουν τα τρία αδέλφια, και όπου οι γνώσεις τους θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. «Μας άρεσε από πολύ μικρή ηλικία να ασχολούμαστε με το αγροτικό επάγγελμα. Καθώς, λοιπόν, είχαμε τα χωράφια, το ζωικό κεφάλαιο και τη διάθεση για συνεργασία, γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να μάθουμε κάτι παραπάνω και στους δύο τομείς. Εγώ επέλεξα να πάω στη ζωική παραγωγή, γιατί είχα λίγο παραπάνω ενδιαφέρον για τα ζώα και την τυροκόμηση, ενώ ο Παύλος είχε μεγαλύτερη έφεση στο να ασχολείται με τις καλλιέργειες. Εκτός από την εμφάνιση, με τον Παύλο μοιάζουμε και σαν χαρακτήρες. Είμαστε ανοιχτό βιβλίο ο ένας για τον άλλον, συνεπώς είμαι βέβαιος ότι η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι πολύ ομαλή και γόνιμη. Όσο για το τρίτο μέλος της ομάδας που φιλοδοξούμε να φτιάξουμε, δηλαδή την αδελφή μας, Δήμητρα, αυτή είναι λίγο διαφορετική ως προσωπικότητα, κάτι που πιστεύω ότι θα κάνει τη μεταξύ μας συνεργασία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και προσοδοφόρα. Στο μέλλον, θέλουμε όλοι μαζί να γίνουμε άξιοι συνεχιστές του έργου των γονιών μας και είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουμε σκληρά για να το πετύχουμε», τονίζει ο Γιώργος.

Τα τρία αδέλφια ενώνουν τις δυνάμεις και... τις γνώσεις τους, με στόχο την επέκταση της γεωργοκτηνοτροφικής επιχείρησης των γονιών τους
Τα τρία αδέλφια ενώνουν τις δυνάμεις και… τις γνώσεις τους, με στόχο την επέκταση της γεωργοκτηνοτροφικής επιχείρησης των γονιών τους

Όντας έναν χρόνο μικρότερη, η 16χρονη Δήμητρα σπουδάζει στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ. Η ίδια θέλει να χαράξει έναν διαφορετικό δρόμο, ακολουθώντας την κλίση της στα οικονομικά. Παρ’ όλα αυτά, οι δεξιότητες που αποκτά τώρα είναι απαραίτητες στις τάξεις μιας σύγχρονης επιχείρησης που σέβεται τον εαυτό της, κάτι που την καθιστά αναπόσπαστο μέρος της κοινής προσπάθειας των τριών αδελφών. «Τα αδέλφια μου έλεγαν πάντα τα καλύτερα για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και αφότου το έψαξα και είδα ότι υπάρχει Γενικό Λύκειο, επέλεξα να συνεχίσω κι εγώ εκεί. Η σχολή υποστηρίζει ποικίλες δραστηριότητες και εμβαθύνει στην πρακτική άσκηση, κάτι που με βοήθησε να καταλήξω με μεγαλύτερη σιγουριά στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Του χρόνου, λοιπόν, στις Πανελλήνιες, στόχος μου είναι να περάσω στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», σημειώνει η Δήμητρα, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα να ασχοληθεί με τα οικονομικά δεν ήρθε τυχαία. «Ήξερα ότι τα αδέλφια μου θα συνεργαστούν σε μια επιχείρηση, οπότε κάθισα και σκέφτηκα πώς μπορούσα να τους βοηθήσω και εγώ από κάποιο πόστο. Κατέληξα, λοιπόν, ότι μπορώ να παρέχω τις υπηρεσίες μου στα λογιστικά θέματα της επιχείρησης, κάνοντας έτσι τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα ως κομμάτι αυτής της οικογενειακής προσπάθειας».

Βήματα επέκτασης με όπλο τη γνώση

Ο Παύλος και ο Γιώργος θεωρούν ότι έχουν διδαχθεί πολλά καινούργια πράγματα, που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους κάτω από την κοινή επαγγελματική στέγη. «Στο δικό μου τμήμα μάθαμε για τις ανάγκες που έχουν τα φυτά σε άξονες, όπως η λίπανση και η φυτοπροστασία. Το θετικό είναι ότι όλα αυτά δεν τα γνωρίσαμε απλά στη θεωρία, αλλά και στην πράξη μέσα από το χωράφι της σχολής», αναφέρει ο Παύλος. Όμως, και ο Γιώργος δηλώνει εξίσου ικανοποιημένος από το κομμάτι της πρακτικής άσκησης, διότι μέσω αυτής έχει μάθει να κάνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση κοτόπουλων κρεοπαραγωγής. «Μου έχει μείνει η πολύτιμη εμπειρία μας με τα κοτόπουλα broiler, καθώς αναλάβαμε όλα τα στάδια από την εκτροφή μέχρι και το στάδιο της πώλησής τους. Επιπλέον, έχω διδαχθεί για τις ανάγκες των ζώων, όσον αφορά τη διατροφή τους, τις ανάγκες συντήρησης και γαλακτοπαραγωγής τους».

Όλες αυτές οι γνώσεις καθιστούν εφικτή την πραγματοποίηση των φιλόδοξων μελλοντικών σχεδίων των τριών νέων μελών της οικογένειας Ανατολίτη. «Οι παππούδες μας ξεκίνησαν με χωράφια, οι γονείς μας πρόσθεσαν το ζωικό κεφάλαιο και τώρα εμείς έχουμε στόχο να επεκτείνουμε την επιχείρηση τόσο από άποψη νέων καλλιεργειών όσο και από άποψη ζωικού κεφαλαίου. Ακόμη, σκοπεύουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα όσον αφορά την τυροκόμηση, καθώς μέχρι στιγμής οι γονείς μας έχουν περιοριστεί στην παραγωγή γάλακτος», αναφέρει ο Παύλος. «Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι στην πρακτική έχουμε ένα μάθημα τυροκομίας και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσουμε. Για αρχή, θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τη φέτα. Επίσης, είναι πράγματι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε σοβαρά να εμπλουτίσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και με αγελάδες, εκτός από τα πρόβατα», συμπληρώνει ο Γιώργος.