Αυτό το άρθρο είναι 74 μηνών

Δημόσια χρηματοδότηση για αισθητήρες ανάλυσης εδαφών

12/03/2019
3' διάβασμα
dimosia-chrimatodotisi-gia-aisthitires-analysis-edafon-151035

Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου

Μ

Μια startup από την Αγγλία, που δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχει επενδύσει στην κατασκευή αισθητήρων εδάφους για την πρόβλεψη των ασθενειών, ενώ έχει καταφέρει να προσφέρει στους αγρότες ανάλυση των δειγμάτων εντός 2-5 ημερών όταν, σύμφωνα με την ίδια, οι ανταγωνιστές της χρειάζονται 3-5 εβδομάδες για την ίδια διαδικασία. Τα τεχνολογικά μέσα που προσφέρουν έγκαιρη πρόβλεψη των ασθενειών και των εχθρών των καλλιεργειών αποτελούν για τους αγρότες ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν πιθανές καταστροφές. Αυτός είναι ίσως και ένας από τους λόγους που η νεοφυής επιχείρηση Fungialert χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των τεχνολογιών της. Η υπεύθυνη τεχνολογικής ανάπτυξης και συνιδρύτριας της Fungialert, Angela de Manzanos Guinot, αναφέρει μέσω συνέντευξής της στην «ΥΧ» τον τρόπο λειτουργίας των αισθητήρων.

Ποιο είναι το αντικείμενο της Fungialert και τι είδους τεχνολογίες χρησιμοποιεί;

Θέλουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση του αγροτικού τομέα με την ανάπτυξη μιας μοναδικής πρακτικής ανάλυσης της υγείας του εδάφους και του νερού. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο την παραγωγικότητα με τη χρήση εργαλείων έγκαιρης ανίχνευσης για την προειδοποίηση και τη διάγνωση ασθενειών. Η Fungialert διαθέτει κατοχυρωμένους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αισθητήρες, με όνομα, SporSenZ. Χρησιμοποιούμε, επίσης, μικροβιολογικές τεχνικές, τεχνικές μοριακής βιολογίας και αλληλουχίες.

Τι διαφορετικό έχει η ανάλυση εδάφους της Fungialert;

Οι αισθητήρες λαμβάνουν δείγματα από τη μικροβιακή «κοινότητα» του εδάφους και χρειάζεται να βρίσκονται στο χωράφι για μία εβδομάδα περίπου. Μετά από το διάστημα αυτό, το δείγμα στέλνεται στο εργαστήριό μας για την ανάλυση. Μεταξύ 2-3 ημέρων ενημερώνουμε τον αγρότη για τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Στους ανταγωνιστές μας η διαδικασία αυτή διαρκεί από τρεις έως πέντε εβδομάδες, οπότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε γρηγορότεροι από άλλους. Η διάρκεια «ζωής» των αισθητήρων, από τη στιγμή που θα τους πάρει ο αγρότης, είναι δύο-τρεις μήνες.

Υπάρχει αποδοχή της τεχνολογίας από τους αγρότες;

Οι αγρότες με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις πληροφορίες που παρέχονται από τους αισθητήρες. Για παράδειγμα, ένας αγρότης με τον οποίο συνεργαζόμαστε, έχανε το 1/3 της παραγωγής του από μια συγκεκριμένη ασθένεια, με τους αισθητήρες κατάφερε να ελαχιστοποιήσει αρκετά τις απώλειες.

Έχετε λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση;

Λαμβάνουμε δημόσια χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των προϊόντων μας, ενώ έχουμε χρηματοδοτηθεί και από ιδιωτικές