Αυτό το άρθρο είναι 71 μηνών

Με στοχευμένα έργα το ΥΠΑΑΤ ξεδιψά τον κάμπο της Θεσσαλίας

Τα έξι έργα που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα
03/06/2019
3' διάβασμα
me-stochevmena-erga-to-ypaat-xedipsa-ton-kabo-tis-thessalias-159067

Στην υλοποίηση 32 δημόσιων εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα βοηθήσουν πολλές περιοχές της χώρας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λειψυδρίας, προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Aπό τα 32 αυτά έργα, έξι θα κατασκευαστούν στον θεσσαλικό κάμπο, δύο στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας και από ένα σε Τρίκαλα και Μαγνησία.

Αναλυτικότερα, στον Νομό Καρδίτσας προβλέπεται η αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού και η υπογειοποίηση και ο εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλάνων. Στον Νομό Μαγνησίας θα γίνουν τα αρδευτικά της Κάρλας, ενώ στον Νομό Τρικάλων θα γίνει εξορθολογισμός λειτουργίας των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης.

Λάρισα

Στον Νομό Λάρισας θα κατασκευαστεί ταμιευτήρας στη θέση Πουρναριού-Αμπελακίων και ταμιευτήρας στη θέση Αγιόκαμπος. Η δημιουργία ταμιευτήρα νερού στην περιοχή του Αγιοκάμπου, συνολικού προϋπολογισμού 19,197 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή του θα αρδεύσει περί τα 13.650 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η δημιουργία ταμιευτήρα νερού στην περιοχή των Αμπελακίων είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκατ. ευρώ, με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η άρδευση 5.000 στρεμμάτων καλλιεργειών.

Πολλαπλά οφέλη

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, χαρακτήρισε τα έργα «κομβικής σημασίας και τα οφέλη τους πολύπλευρα, καθώς θα βοηθήσουν την κάθε περιοχή με την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, τη βέλτιστη αξιοποίηση της λεκάνης απορροής, την επέκταση των αρδεύσεων στο σύνολο των καλλιεργειών στην περιοχή του έργου, με την αξιοποίηση των γεωργικών εδαφών σε αγρανάπαυση και σε πολλά ακόμη επίπεδα».

Πρόκειται, όπως είπε, για έργα που έρχονται παράλληλα να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, στην αντιπλημμυρική προστασία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος με τη δημιουργία ενός νέου, λιμναίου στοιχείου και, φυσικά, την ανάπτυξη αντίστοιχα ενός νέου οικοσυστήματος. «Αποτελεί παράλληλα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί μία πραγματική ένωση δυνάμεων να αποφέρει αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και απάντηση σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι οι λύσεις στα προβλήματα κρύβονται μόνον σε φαραωνικά έργα και όχι σε διαρκείς και πολυπληθείς παρεμβάσεις με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον» κατέληξε.

Για τις τοπικές κοινωνίες

Οι δήμαρχοι των περιοχών, όπου προβλέπονται τα έργα, ευχαρίστησαν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τη χρηματοδότηση, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ευχήθηκαν αυτή η συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να συνεχιστεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: