Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Στο 15% «κλείδωσε» η αντιπροσωπευτικότητα

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα και έγινε αποδεκτή (10/12) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ορίζει τις λεπτομέρειες του καθεστώτος αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποσοστό αντιπροσωπευτικότητας που θα πρέπει να κατέχουν τα μέλη μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που καθορίζεται, καταρχήν «σε τουλάχιστον 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον 15% της μεταποίησης ή/και της εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης και της διανομής σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση».

Το ανωτέρω ποσοστό πρέπει να ανέλθει σε 30% εντός πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αν και η ρύθμιση αυτή περιλαμβανόταν στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, το ΥπΑΑΤ επιθυμεί να κλείσει άμεσα τα ζητήματα που αφορούν τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα το συνεταιριστικό νομοσχέδιο να μην προλάβει να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Τι προβλέπεται για την αντιπροσωπευτικότητα όταν δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός

Επιπλέον, στην τροπολογία δίνεται και η πρόβλεψη της διαδικασίας που μπορεί να ακολουθηθεί εφόσον δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της αντιπροσωπευτικότητας σε συνάρτηση με τις παραγόμενες ποσότητες. Σε αυτή την περίπτωση «είναι δυνατόν να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των οργανωμένων παραγωγών / αγροτών σε ΑΣ, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών», αναφέρει η τροπολογία του ΥπΑΑΤ.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό περιεχόμενο της τροπολογίας

Μ. Βορίδης: αυστηρότατες ποινικές διώξεις για όσους ελληνοποιούν – θα κάνουμε «χαρούμενους» όσους ασχολούνται με την βιομηχανική κάνναβη