Oι Ρουμάνοι ψάχνουν εργάτες γης

Από την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, η Ρουμανία έχει αναπτύξει μια ισχυρή δυναμική στον αγροτικό τομέα, η οποία πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ο τζίρος των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της χώρας παρουσίασε το 2018, αύξηση κατά σχεδόν 15%, ή 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014. Ο τζίρος της φυτικής παραγωγής της χώρας αυξήθηκε 26% την τελευταία πενταετία, φτάνοντας τα 13,9 δισ. ευρώ και ανεβαίνοντας στην 6η θέση της ευρωπαϊκής λίστας.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, η μαζική μετανάστευση Ρουμάνων πολιτών και η απουσία συνεπούς πολιτικής στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των εργατών γης, ώστε να παραμείνουν στη χώρα, οδήγησε σε σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Αναλυτικότερα, το 2018, το εργατικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα μειώθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το 2017 και κατά 2,8% σε σχέση με το 2014, μείωση που αντιστοιχεί σε 121.400 αγρεργάτες. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κατώτατου μισθού είχε ως συνέπεια το μέσο κόστος για έναν ιδιοκτήτη αγροτικής εκμετάλλευσης να αυξηθεί κατά 74% την τελευταία πενταετία, τέσσερις φορές παραπάνω από τα επίπεδα παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων.

Ένας από τους τομείς που αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών είναι, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αυτός των φρούτων. Ιδιαίτερα στις καλλιέργειες των μήλων και των κερασιών, οι Ρουμάνοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, που ξεκινούν από την αναζήτηση εργατών και επεκτείνονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αβεβαιότητας και αστάθειας που επικρατεί στην αγορά.