Στον πάγο και η μεταβίβαση Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020

Σε αναστολή μαζί με το ΟΣΔΕ

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί έως ότου ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη μεταβίβαση των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020, καθώς μπορεί να εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες η σχετική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Άλλωστε, έχει ανασταλεί και η υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο λόγος είναι ότι για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή αίτησης μεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον γεωργό είτε από ορισμένο με πληρεξούσιο εντολοδόχο. Οι περισσότεροι παραγωγοί την υποβάλλουν μέσω του ΚΥΔ της περιοχής τους. Μέχρι νεωτέρας, λοιπόν, στον «πάγο» τίθεται η διαδικασία υποβολής τόσο των ΕΑΕ 2020 όσο και της μεταβίβασης ΔΒΕ.

Ως προς το περιεχόμενο της εγκυκλίου, που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικασία δεν έχει αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Η αίτηση μεταβίβασης θα υποβληθεί και φέτος κανονικά από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο-αποδέκτη.

 Η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις μεταβίβασης αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες:

1. Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς.

2. Αλλαγή προσωπικών στοιχείων.

3. Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη λόγω θανάτου ενός εκ των συμβαλλόμενων.

4. Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό.

5. Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης. Για την περίπτωση αυτή, η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξαρτήτως της έδρας της εκμετάλλευσης του αιτούντος.

Σημειώνεται ότι από το έτος ενίσχυσης 2017 έχει δημιουργηθεί η εφαρμογή «καρτέλα αγρότη» στον σύνδεσμο (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), στην οποία έχουν πρόσβαση οι εμπλεκόμενοι στις αιτήσεις μεταβίβασης με τους ισχύοντες κωδικούς τους για τις εφαρμογές υποβολής ΕΑΕ ή ΜΔΒΕ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020