Πώς επηρεάζεται η μεταποίηση χοίρειου κρέατος στο φόντο του κορωνοϊού

Ο κλάδος του χοίρειου κρέατος δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. Στις αγορές προκαλούνται αναταραχές, κυρίως λόγω των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στα κανάλια διάθεσης και συγκεκριμένα με το κλείσιμο των εστιατορίων και των επιχειρήσεων εφοδιασμού σε πολλές χώρες. Η διανομή χοίρειου κρέατος οδηγείται ως επί το πλείστον στα καταστήματα και δη στα σούπερ μάρκετ, καθιστώντας τις τιμές απρόβλεπτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Boerderij ο διευθυντής του τμήματος χοιρινού της ολλανδικής εταιρείας Vion, οι εξαγωγές στη Νότια Ευρώπη έπεσαν κατακόρυφα εξαιτίας του κλεισίματος των εστιατορίων και της μη έναρξης της τουριστικής σεζόν με όρους κανονικότητας. Επιπλέον, πολλές ασιατικές χώρες μπήκαν σε καραντίνα, παρόλο που η Κίνα φαίνεται να αρχίζει να ανακάμπτει και δεν ακυρώνει παραγγελίες.

Μειώθηκαν οι τιμές στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, οι τιμές του χοιρινού έπεσαν απότομα κατά 27% μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Στις 3 Απριλίου, η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 42,88 δολάρια/100 κιλά ζώντος βάρος (περίπου 0,847 ευρώ/κιλό σφαγίου), όταν μια εβδομάδα νωρίτερα η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,89 δολάρια.

Έτσι, μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Tyson, αντιμετώπισαν μείωση τζίρου κατά 35%-40%. Εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται στην ξαφνική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, λόγω του κορωνοϊού, που έκανε τους καταναλωτές να αλλάξουν τον τρόπο που ιεραρχούν τις αγορές τους. Την ίδια στιγμή, η Tyson χρειάστηκε να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της, όταν σε μονάδα στην οποία σφάζονται καθημερινά 10.000 χοίροι νόσησαν 25 εργαζόμενοι και χρειάστηκε να μεταφερθούν τα ζώα σε άλλες μονάδες. Για παρόμοιους λόγους.