«Ριγμένοι» οι αγρότες από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό για τη νέα ΚΑΠ 

«Ριγμένοι» οι αγρότες από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό για τη νέα ΚΑΠ 

Στη λογική της πρότασης της φιλανδικής προεδρίας κινείται η νέα πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ, μέσα στην οποία προστίθεται το ποσό των 15 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης, που παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στον Β΄Πυλώνα και στην ανάπτυξη της υπαίθρου ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούν οι ειδικές στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και για τη βιοποικιλότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι επιπλέον θα κατευθυνθεί στον αγρότη μέσω των άλλων Ταμείων.  

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το σχέδιο ανάκαμψης για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο «Next Generation EU» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα αυξήσουν τη συνολική οικονομική δύναμη του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 1,85 τρισ ευρώ.

Ειδικότερα, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και το υπόλοιπο υπό τη μορφή δανείων προς τα κράτη μέλη.

«Γενιές πριν από εμάς οικοδόμησαν μια Ένωση ειρήνης και ευημερίας, δίχως όμοιο ή προηγούμενο οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη δική μας καθοριστική στιγμή. Με το #NextGenerationEU μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πράσινο, ψηφιακό, ανθεκτικό μέλλον για την Ένωσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Next Generation EU».

Πιο αναλυτικά,  το εν λόγω σχέδιο θα συγκεντρώσει χρήματα αυξάνοντας προσωρινά το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων στο 2,00% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ, επιτρέποντας στην Επιτροπή να χρησιμοποιήσει την ισχυρή πιστοληπτική της ικανότητα για να δανειστεί τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων και θα επιστραφεί σε όλους τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ – όχι πριν από το 2028 και όχι μετά το 2058. Για να γίνει αυτό με δίκαιο και κοινό τρόπο, όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή προτείνει νέους ιδίους πόρους. Επιπλέον, προκειμένου να διαθέσει κονδύλια το συντομότερο δυνατό, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, ώστε να διατεθούν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση ήδη από το 2020.

Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε τρεις πυλώνες:

  1. Υποστήριξη των κρατών μελών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
  2. Επανεκκίνηση της οικονομίας στην ΕΕ με κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων
  3. Αντιμετώπιση κρίσεων

 Η επίτευξη μιας ταχείας πολιτικής συμφωνίας για το σχέδιο «Next Generation EU» και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έως τον Ιούλιο είναι απαραίτητη, σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής.