Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ανεκτίμητη η αξία των έργων άρδευσης στη Θεσσαλία»

✱ Ποιες είναι οι προτεραιότητες στο νέο ΠΑΑ
✱ Γιατί πρέπει να υπάρξει μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο και να υιοθετήσει η χώρα τη μεθοδολογία της λιτής διαχείρισης

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Στο νέο ΠΑΑ έχουμε εντάξει έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, τα οποία εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και οι ΤΟΕΒ, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τις υπογειοποιήσεις. Τα έργα αυτά είναι πολλαπλής ωφελιμότητας, διότι ενισχύουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και, ταυτόχρονα, θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τη σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας, που είναι η καταπολέμηση της ανεργίας».

Αυτά δηλώνει, με συνέντευξή του στην «ΥΧ», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στην ίδια φιλοσοφία με τα παραπάνω αναφέρεται και στον Αχελώο, «η εκτροπή του οποίου πρέπει να γίνει. Είναι έργο ζωής, έργο παραγωγής. Φέρνει θέσεις εργασίας και εισόδημα στον κόσμο. Είναι το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη». Ακόμη, μιλά για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, τονίζοντας πως «χρειάζεται να πάμε στη μεθοδολογία του lean management, της λιτής διαχείρισης».

Στο νέο ΠΑΑ δίνετε προτεραιότητα στα έργα νερού, καθώς έχετε εντάξει 28 τέτοια έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 97 εκατ. ευρώ. Γιατί;

Από το νερό ξεκινά η οικονομία της γεωργίας. Ό,τι καλλιέργεια και να κάνεις χρειάζεσαι νερό. Για αυτό στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα έργα νερού είναι προτεραιότητα. Είναι έργα ουσίας, ζωής και παραγωγής. Δεν χρειάζεται να μας το πουν. Το βλέπω στα μάτια των ανθρώπων της παραγωγής, το ακούω στις καρδιές τους. Γνωρίζω ότι έχουν πρόβλημα με το νερό. Όσο περνά ο καιρός, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

Αν ρωτήσεις τον καθένα εδώ στον κάμπο, τότε θα καταλάβεις την αξία των έργων της άρδευσης. Στηρίζουμε τους παραγωγούς στην πράξη. Γιατί ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, τα οποία εκτελούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και οι ΤΟΕΒ, για εκσυγχρονισμό δικτύων και υπογειοποιήσεις.

Θέλετε να μας παρουσιάσετε τα πιο σημαντικά;

Βεβαίως. Τέτοια έργα είναι τα εξής:

 Κατασκευή – υπογείωση αγωγών άρδευσης Ελάτειας, Δήμος Τεμπών, 900.000 ευρώ.

✱ Αρδευτικό αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου Δήμου Σοφάδων, 1.483.500 ευρώ.

 Υδραυλικά έργα κλειστού δικτύου άρδευσης Δ.Δ. Μακρυράχης και Δ.Δ. Πουρίου του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, 1.004.728,38 ευρώ.

 Βελτίωση αρδευτικών δικτύων, Δήμος Κιλελέρ, 2.200.000 ευρώ.

 Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (Φαλάνης-Γιάννουλης) Ν. Λάρισας, 1.666.750 ευρώ.

 Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (Αμπελώνα), 1.966.200 ευρώ.

 Κατασκευή – υπογείωση δικτύου αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μακρυχωρίου Δήμου Τεμπών, 1.000.000 ευρώ.

✱ Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Πηνειού Δ.Δ. Καλοχωρίου-Χειμαδίου, 240.000 ευρώ.

✱ Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Εννιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα), 1.178.000 ευρώ.

 Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (νότιο τμήμα), 1.860.000 ευρώ.

 Κατασκευή – υπογείωση δικτύου αγωγών άρδευσης Ραψάνης, Δήμος Τεμπών, 568.000 ευρώ.

✱ Εκσυγχρονισμός – υπογειοποίηση δικτύου άρδευσης κτηματικής περιοχής Φαρκαδόνας, 1.123.901,35 ευρώ.

✱ Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ραψάνης, 1.200.000 ευρώ.

 Άρδευση αμπελιών Βασιλικής του Δήμου Μετεώρων, 700.000 ευρώ.

 Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Παλαιομονάστηρου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.700.000 ευρώ.

 Η/Μ αρδευτικών έργων, κατασκευή και λειτουργία αντλιοστασίου και δικτύου αγωγών μεταφοράς νερού για αρδευτική χρήση στη θέση Κούτσουρο – Κομμένο στην Τ.Κ. Στομίου Δήμου Αγιάς, 615.000 ευρώ.

 Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Π.Ε. Λάρισας, 2.083.200 ευρώ.

 Κατασκευή, προσθήκη και συντήρηση θυροφραγμάτων στον Δήμο Καρδίτσας, 215.000 ευρώ.

✱ Εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, 1.390.000 ευρώ.

✱ Προμήθεια – τοποθέτηση συστημάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας Δήμου Παλαμά, 2.170.000 ευρώ.

 Εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στα αντλιοστάσια ΤΟΕΒ Δαμασίου, 240.000 ευρώ.

 Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πηνειού, 1.612.000 ευρώ.

Και έξι μεγάλα αρδευτικά έργα σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αρδευτικά δίκτυα Τρικάλων 12.120.000 ευρώ, Φράγμα Αμπελακίων 7.540.000 ευρώ, Φράγμα Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος 19.597.000 ευρώ, αρδευτικά δίκτυα Ταυρωπού 11.250.000 ευρώ, αρδευτικά δίκτυα στη λίμνη Κάρλα 16.500.000 ευρώ, αρδευτικά δίκτυα Σελλάνων 4.296.000 ευρώ.

Έχετε δηλώσει ότι αυτά τα έργα είναι πολλαπλής ωφελιμότητας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Tο επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι οι νέες θέσεις εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας. Τα νέα έργα είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αυτή την πρόκληση. Γιατί τα έργα είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια. Η οικονομία χρειάζεται να συνδεθεί με την κοινωνία. Τα έργα, για να έχουν προστιθέμενη αξία, πρέπει να είναι συνυφασμένα με τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμα, χρειάζεται να πάμε στη μεθοδολογία του lean management, της λιτής διαχείρισης, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες: ταχύτητα, ρυθμός, απλοποίηση, αυτοματοποίηση. Και να κάνουμε γρήγορα. Σήμερα, το just in time, είναι ζητούμενο. Με ταχύτητες μεγάλες, μόνο έτσι η χώρα θα αλλάξει. Με διαδικασίες γρήγορες, που φέρνουν θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία.

Τελικά, η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή;

Ο Αχελώος πρέπει να γίνει. Είναι έργο ζωής, γιατί είναι έργο παραγωγής. Φέρνει θέσεις εργασίας και εισόδημα στον κόσμο. Είναι το πρώτο έτοιμο έργο green deal στην Ευρώπη, που τους ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Το νερό πρέπει να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει. Γιατί το νερό δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Και ανάγκη έχει ο κόσμος της Θεσσαλίας για να πιει, να ζήσει, να συνεχίσει να παράγει.

Είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία. Όσο το έργο δεν προχωρά, είναι πεταμένα λεφτά και υπάρχουν ευθύνες. Η ΔΕΗ κάθε χρόνο χάνει 25-30 εκατ. ευρώ. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: Η ΔΕΗ αναλαμβάνει το υδροηλεκτρικό έργο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τα έργα μεταφοράς νερού, οι Αιτωλοακαρνάνες κρατάνε τα κλειδιά της διαχείρισης του νερού και το υπουργείο ασκεί την επιτελική εποπτεία.