Να ενισχυθούν ζητούν οι παραγωγοί καρπουζιού του Δήμου Τεμπών

Τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία, ζητούν οι καρπουζοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών Νομού Λάρισας από το ΥΠΑΑΤ, με αφορμή την προβληματική φετινή διάθεση των καρπουζιών σε αγορές του εξωτερικού, η οποία λόγω κορωνοϊού κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους καρπουζοπαραγωγούς της περιοχής, «η τρέχουσα κατάσταση, λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης του προϊόντος μέσω της συνήθους αλυσίδας (τουρισμός, ταβέρνα, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.). Η μόνη διέξοδος στην εγχώρια αγορά είναι η πώληση στην κατανάλωση από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια του τομέα εστίασης, του κλάδου του τουρισμού και κυρίως των εξαγωγών».

Ζήτησαν, λοιπόν, τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση δρομολόγησης αποζημίωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Τεμπών, Γιώργου Μανώλη, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Λιούπα, και εκπροσώπων των παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο στην τοπική κοινότητα Μακρυχωρίου, κατά κύριο λόγο, αλλά και σε τοπικές κοινότητες του δήμου, όπου η παραγωγή καρπουζιών αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, παράγονται κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια περίπου 2.800 στρέμματα καρπουζιών.

Η μέση παραγωγή είναι περίπου 7 τόνοι ανά στρέμμα και η συνολική παραγωγή περίπου 20.000 τόνοι ετησίως.

Επιστολή δημάρχου στο ΥΠΑΑΤ

Στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος κ. Μανώλης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, καθώς και στους βουλευτές του Νομού Λάρισας αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά οι καρπουζοπαραγωγοί. Κατά την περσινή χρονιά, η μέση τιμή διάθεσης για χονδρική πώληση κινήθηκε στα 0,18 ευρώ ανά κιλό και το κόστος παραγωγής στα 700 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2019 με την παραγγελία των φυτών και, εν συνεχεία, την προετοιμασία και φύτευση των φυτών.

Με το γενικό lockdown παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στη ζήτηση τόσο από εγχώριους εμπόρους όσο και εμπόρους του εξωτερικού. Λόγω της ευπάθειας του προϊόντος δεν είχαμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους λιγοστούς εμπόρους που εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα οι μέσες τιμές διάθεσης να κατρακυλήσουν στα 0,06 ευρώ ανά κιλό και σημαντική ποσότητα προϊόντος να παραμείνει αδιάθετη στα κτήματά τους. Με δεδομένο το κόστος παραγωγής στα 700 ευρώ ανά στρέμμα, αντιλαμβάνεστε ότι οι καλλιεργητές μας έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση.

Επειδή, λοιπόν, στον Δήμο Τεμπών διαπιστώνεται διπλό πρόβλημα στις τάξεις των καρπουζοπαραγωγών, διάθεσης και τιμών, καλείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, όπως τουλάχιστον υπάρχει η δέσμευση ότι θα γίνει τόσο με το θέμα της φράουλας, όσο και της πατάτας, που επίσης είχαν πληγεί σημαντικά κατά την περίοδο της πανδημίας», καταλήγει η επιστολή.