Παναγιώτης Αποστολόπουλος: Ρίγανη από τη Φθιώτιδα σε Ιταλία και Αυστρία με υπεραξία

Εναλλακτική καλλιέργεια με δυνατότητες καθετοποίησης

Μία εναλλακτική καλλιέργεια, που θα του εξασφάλιζε καλύτερη τιμή σε σχέση με άλλα πιο παραδοσιακά προϊόντα, κατάφερε να βρει ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος από το Παλαιοχώρι Δωριέων στη Φθιώτιδα. Το 2015 πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει ρίγανη σε 230 στρέμματα και σήμερα έχει καταφέρει να την τυποποιήσει και να τη στείλει σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία.

«Ασχολούμαι με τον αγροτικό τομέα επαγγελματικά από το 2005, αναλαμβάνοντας τις οικογενειακές καλλιέργειες με τον αδερφό μου, Ευθύμη. Μεγαλωμένοι σε αγροτική οικογένεια, πήραμε την απόφαση μαζί με τον αδερφό μου να συνεχίσουμε σε αυτό το επάγγελμα. Καλλιεργούμε βαμβάκι, σιτηρά και τριφύλλι και πριν από πέντε χρόνια πήραμε την απόφαση να βάλουμε και ρίγανη», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης. Η μείωση των τιμών παραγωγού σε βαμβάκι και σιτηρά έγινε η αφορμή για την αναζήτηση μίας νέας καλλιέργειας.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ρίγανη, γιατί στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές έχουν πέσει, οπότε ψάχναμε για εναλλακτικές καλλιέργειες με τις οποίες θα μπορούσαμε να περάσουμε στην καθετοποίηση, δίνοντας υπεραξία στο προϊόν. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι μία από αυτές που ευδοκιμεί στην περιοχή, γιατί λόγω του χαμηλού υψομέτρου και των βροχών δίνει αρώματα και διατηρείται», εξηγεί ο Παναγιώτης.

Αν και είναι μία καλλιέργεια με αυξημένο κόστος σε ό,τι αφορά τα εργατικά, ο Παναγιώτης αναφέρει ότι «η τιμή παραγωγού είναι πολύ καλή, γιατί στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί οι παραγωγοί που καλλιεργούν ρίγανη, οπότε ακόμα η τιμή κρατιέται γιατί υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση. Το μειονέκτημα είναι ότι έχει αρκετά μεγάλες ανάγκες σε εργατικά, καθώς όλα γίνονται με τα χέρια, σε ό,τι αφορά τα ζιζάνια και πριν πάει στο τριβείο πρέπει να είναι καθαρή από ξένες ύλες».

Συσκευασία

Μετά τη συγκομιδή, τον Ιούλιο, γίνεται η κατεργασία στην οποία τρίβεται η ρίγανη μέσω μηχανήματος για να βγει το προϊόν που είναι έτοιμο προς πώληση. Όπως εξηγεί ο 36χρονος αγρότης, «τυποποιούμε τη ρίγανη σε μεγάλες συσκευασίες των πέντε και δέκα κιλών που αφορούν μεγάλες παραγγελίες, ενώ πέρυσι δημιουργήσαμε και μία μικρή συσκευασία 100 γραμμαρίων για καταναλωτές, την οποία διαθέτουμε στην τοπική αγορά δοκιμαστικά για να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου που μέχρι στιγμής είναι θετική. Στόχος μας είναι, αν όλα πάνε καλά, με την ανταπόκριση του κοινού να την προωθήσουμε και σε άλλες περιοχές».

Συνεργασίες

Ο Παναγιώτης για την προώθηση της ρίγανης συνεργάζεται με εταιρείες, ωστόσο, η κύρια συνεργασία του είναι αυτή με την Agrifarm, την ελληνική εταιρεία που έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία Refarming Greece. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης της εγχώριας παραγωγής, με σκοπό την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγών με νέες τεχνολογίες και χωρίς την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

«Πέρυσι κάναμε την πρώτη μας δουλειά με την Agrifarm, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη και κάναμε και εξαγωγή στην Ιταλία, ενώ έχουμε στείλει και την Αυστρία. Προσπαθούμε, δηλαδή, να κάνουμε εξαγωγές και ήδη τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά», επισημαίνει ο Παναγιώτης. Ο ίδιος τονίζει ότι «τέτοιου είδους συνεργασίες απαιτούν συγκεκριμένες πρακτικές, όπως η ορθολογική χρήση εφοδίων που είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια της ρίγανης».

Ριγανέλαιο

Ο Παναγιώτης αξιοποιεί και τα υπολείμματα της ρίγανης για την παραγωγή ριγανέλαιου. «Υπολείμματα της ρίγανης, όπως ξυλάκια και σκόνη, που δεν είναι εμπορεύσιμα, τα μετατρέπουμε σε αιθέριο έλαιο. Το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις φαρμακοβιομηχανίες για τη δημιουργία καλλυντικών», εξηγεί ο 36χρονος αγρότης, προσθέτοντας ότι πέρυσι έβγαλε την πρώτη ποσότητα και είναι σε αναζήτηση συνεργασιών για την προώθησή του.

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Παναγιώτη είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια της ρίγανης, αλλά και να δημιουργήσει το δικό του μικρό συσκευαστήριο για να τυποποιεί μόνος του τα προϊόντα του. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική σελίδα που ετοιμάζει.