IοF2020: «Κοινή θέση για την ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας»

Πρόσφατα, η πρωτοβουλία του IoF 2020 δημοσίευσε έγγραφο με τις θέσεις μελών της αναφορικά με τη δημιουργία ενός κοινού ψηφιακού οράματος στον αγροτικό τομέα. Οι απόψεις που αποτυπώθηκαν στο έγγραφο χρησίμευσαν ως βάση για να οριοθετηθεί η συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες στον γεωργικό τομέα, θέτοντας βασικούς προβληματισμούς που ανακύπτουν όσο οι τεχνολογίες διαδίδονται και εξελίσσονται.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, στις θέσεις που εκφράζονται στο έγγραφο, συγκαταλέγονται εκπρόσωποι του βιομηχανικού κολοσσού CNH Industrial (περιλαμβάνει τις εταιρείες CASE και New Holland), του ολλανδικού πανεπιστημίου Wageningen και της κατασκευάστριας τρακτέρ Kubota.

Πρόκληση η διαλειτουργικότητα μεταξύ λογισμικών και μηχανημάτων

Βασικό πρόβλημα που παραθέτουν οι συμμετέχοντες είναι ότι υπάρχει ποικιλία ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα της γεωργίας, γεγονός που δημιουργεί μια πρόκληση ως προς τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών αυτών.

Με απλά λόγια, κάθε φορά που δημιουργείται μια νέα εμπορική πρόταση με ψηφιακές τεχνολογίες για τον αγρότη, αυτός θα πρέπει να μπορεί να την αξιοποιεί εύκολα, κάτι που προϋποθέτει ότι διάφορα λογισμικά και συσκευές θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που έχει κατεβάσει στο κινητό του θα πρέπει να συνεργάζεται με το λογισμικό του ελκυστήρα ή άλλου εξοπλισμού προγραμματισμένου για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εμφανιστεί ορισμένες εφαρμογές που στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, η πολύπλοκη φύση του πρωτογενούς τομέα καθιστά, προς το παρόν, αποτρεπτική τη δημιουργία «μίας λύσης που να ταιριάζει σε όλα».

Απαραίτητη η κοινή στρατηγική και οι υποδομές

Στο έγγραφο αναφέρονται και οι πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «οι αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν ελλείψεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν». Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναπτυχθούν δίκτυα οπτικών ινών σε συνδυασμό με κάλυψη δικτύου 5G, έτσι ώστε οι κάτοικοι της υπαίθρου να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, που στην περίπτωση των εφαρμογών ψηφιακής γεωργίας προϋποθέτουν τη διακίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης, προτείνεται να δοθεί βαρύτητα σε δίκτυα που αξιοποιούν τεχνολογίες IoT (Διαδικτύου των Πραγμάτων). «Η πρωτοβουλία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση μιας ψηφιακής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, κάτι που προϋποθέτει κοινή και συντονισμένη προσπάθεια με τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είναι η θέση που εκφράζεται.