Γαλοπούλα: Μικρές οι ποσότητες, σταθερές οι τιμές για τις γιορτές

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η διαδικασία εκτροφής των γαλόπουλων, που προορίζονται για σφαγή λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων. Ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής των πτηνών, σε συνδυασμό με τις μικρόσωμες φυλές που χρησιμοποιούν οι πτηνοτρόφοι, δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην αγορά, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να διεισδύσουν στις καταναλωτικές επιλογές των αγοραστών.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επώαση των αβγών μέχρι και την πλήρη ανάπτυξη της γαλοπούλας ξεπερνά τους επτά μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος παραγωγής. Το σύνολο των εκτροφέων της χώρας μας διαχειρίζεται τις γαλοπούλες περισσότερο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και λιγότερο για το υπόλοιπο διάστημα.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, δεν τις προτιμούν, καθώς βρίσκουν φθηνότερες εισαγόμενες από άλλες χώρες. Στον τομέα της αλλαντοποιίας, όπως δηλώνει ο Γιώργος Μίντσας, εκτροφέας από τη Φαρκαδόνα Λάρισας, «δεν γίνεται λόγος, διότι οι εταιρείες αυτές αγοράζουν εισαγόμενο προϊόν σε χαμηλό κόστος, κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Παράγουμε μόνο για τα Χριστούγεννα, διότι η αγορά είναι περιορισμένη και το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών λόγω της χαμηλότερης τιμής προτιμά τις εισαγόμενες».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, για την τρέχουσα περίοδο, η εικόνα που παρουσιάζεται στην αγορά είναι η ίδια με την περσινή. «Πέρυσι, πουλήσαμε από 5 έως 5,20 ευρώ το κιλό και φέτος θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα. Εκτρέφουμε τη μικρόσωμη παραδοσιακή φυλή γαλοπούλας, η οποία παρουσιάζει ξεχωριστά χαρακτηριστικά από τις εισαγόμενες».

Στην Αλβανία το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών

Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου, ο κ. Μίντσας είπε ότι απαιτείται μία συλλογική δράση των εμπλεκόμενων παραγωγών στην εκτροφή της γαλοπούλας. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων, που διαχειρίζονται αυτού του είδους τα πτηνά, είναι γερασμένο. Για να πάμε ένα βήμα μπροστά, θα πρέπει ο κλάδος μας να ανανεωθεί».

Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν εξαγωγικές προοπτικές σε άλλες χώρες, ο κ. Μίντσας είπε ότι οι βόρειες χώρες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό τροφοδοτούνται κυρίως από Ιταλία και Γαλλία, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. «Οι περισσότερες γαλοπούλες που παράγουμε εξάγονται στην Αλβανία, όπου για μας μέχρι σήμερα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα αγορά και προσπαθούμε να τη διατηρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Δημήτρη Τάψα, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχει μία κινητικότητα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι τιμές είναι ανοιχτές και δεν έχουμε ακόμα προσδιορίσει το ύψος. Πέρυσι, πουλήσαμε από 5,20 έως 5,50 και πιστεύω ότι και φέτος θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα». Ο κ. Τάψας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό διακινείται σε περιφερειακά κρεοπωλεία, όπου οι καταναλωτές παραγγέλνουν νωρίτερα τις ποσότητες που θέλουν και με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζουν και τον αριθμό που θα πουλήσουν.

Στο πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Σαρτζής από τα Σαγάικα Αχαΐας, λέγοντας ότι «εκτρέφω κάθε χρόνο πάνω από 4.000 γαλοπούλες και το 90% της παραγωγής φεύγει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Το υπόλοιπο διάστημα, οι παραγγελίες είναι μειωμένες και καλύπτω μόνο τοπικές ανάγκες».

Εμβληματικός ο ρόλος της γαλοπούλας για την ΑΓΣ

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, έτσι και φέτος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσπαθεί να εντυπωσιάσει στο γιορτινό τραπέζι με τις γευστικές νοστιμιές, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη γαλοπούλα. Χάρη στον υποδειγματικό τρόπο παραγωγής σε θαλάμους και άριστες συνθήκες υγιεινής, σε συνδυασμό με το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας του προϊόντος, η γαλοπούλα της σχολής έχει κατακτήσει την αγορά και έχει χαρακτηριστεί ως ο γαστρονομικός θεσμός τις μέρες των γιορτών όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι συντελεστές της παραγωγικής και περισσότερο της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ένα εμβληματικό προϊόν ως σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων της σχολής. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βέργο, διευθυντή του αγροκτήματος της σχολής, «η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις οποίες διαθέτει στην ελληνική αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων, όπως και τα άλλα προϊόντα, στηρίζουν το ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών των μαθητών και σπουδαστών της σχολής».

Η διάθεση των γαλόπουλων στην αγορά γίνεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπως επίσης και σε επιλεγμένα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Η διατροφή των πτηνών πραγματοποιείται με επιλεγμένες ζωοτροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος του καταναλωτή. Στα 116 χρόνια ζωής, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει προσηλωμένη στη σύλληψη της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και επιστημονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ιδρύματος.