Παρασιτοκτόνο με απαγορευμένη δραστική ουσία συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως στη βουλγαρική γεωργία

Στο τελευταίο της διαδικτυακό ρεπορτάζ, η ανταποκρίτρια της Euractiv στη Βουλγαρία, Βάλια Αχτσίεβα, ρίχνει φως σε μια θλιβερή πραγματικότητα για τη χώρα: Ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν, που ονομάζεται Mocap και περιέχει δραστική ουσία απαγορευμένη στην ΕΕ, όχι μόνο συνεχίζει να χρησιμοποιείται, αλλά επιδοτείται κιόλας από το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας.
Ο λόγος για τη δραστική ουσία ethoprophos, που χρησιμοποιείται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση των συρματοσκωλήκων στις καλλιέργειες πατάτας, καθώς και σε άλλες φυτικές καλλιέργειες, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πεπόνια, καρπούζια και κολοκύθες.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια χρήσης της ουσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «άκρως τοξική». Η πώληση και η διανομή της έχει απαγορευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το προηγουμένως αγορασμένο απόθεμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τον Μάρτιο του 2020.
Στη Βουλγαρία, ωστόσο, το φυτοπροστατευτικό προϊόν Mocap, με βάση τη δραστική ουσία ethopropos, πήρε εκ νέου έγκριση τον Δεκέμβριο του 2020 από τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Βουλγαρικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (BFSA), Νικολάι Ρόσνεφ. Η υπηρεσία επέτρεψε τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση.
Μια επιστολή από την Εθνική Ένωση Παραγωγών Πατάτας στη Βουλγαρία σημειώνει ότι η BFSA δεν ευθύνεται για τυχόν έλλειψη αποτελεσματικότητας ή φυτοτοξικότητας που σχετίζεται με την εφαρμογή του Mocap. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για τη χρήση του μεταβιβάζεται αποκλειστικά στον παραγωγό που χρησιμοποιεί το προϊόν.
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) καθορίζει συγκεκριμένους στόχους για την «πρασινοποίηση» του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης κατά 50% στη χρήση και στον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων. Όμως, ενώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και οι ευρωβουλευτές δεσμεύονται ότι οι πολίτες θα εφοδιάζονται με ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η γειτονική χώρα, δεν δείχνουν να συμμερίζονται την «πράσινη αισιοδοξία».
www.euractiv.com