Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη φετινή δακοκτονία

Έξτρα πιστώσεις ζητά η Μαγνησία, έτοιμη δηλώνει η Λάρισα

Πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021 ζητά η ΠΕ Μαγνησίας και η Ομάδα Διαχείρισης Προγράμματος Δακοκτονίας με επιστολή που απέστειλαν προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, «η σκοπιμότητα της πρόσθετης επιχορήγησης έγκειται στη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδέντρων για την υποστήριξη της συνεχούς προστασίας της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και τη συγκομιδή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ελαιοκάρπου σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που είναι τα προϊόντα που συμμετέχουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών για την πλειονότητα των περιοχών του Πηλίου και ιδίως των Σποράδων και του Αλμυρού (μονοκαλλιέργεια). Η πρόσθετη πίστωση ύψους 129.000 ευρώ ζητείται για την επανάληψη γενικού δολωματικού ψεκασμού, ο οποίος πέρυσι κρίθηκε επιβεβλημένος».

Την ίδια ώρα, η ΠΕ Λάρισας δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, περί τα μέσα Ιουνίου, ενώ αναμένει το πράσινο φως για την πρόσληψη τριών γεωπόνων και των παγιδοθετών. Ως προς τις διαδικασίες επιλογής των εργολάβων που θα τρέξουν το πρόγραμμα, η περιφέρεια δηλώνει επίσης έτοιμη, αφού φέτος ολοκληρώνονται οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τις ανάδοχες εταιρείες πριν από τρία χρόνια.

Στις προθέσεις της ΔΑΟΚ είναι να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ψεκασμοί, με την εμφάνιση των πρώτων πληθυσμών δάκου, ώστε να ελέγξουν το φαινόμενο και να περιορίσουν τις επόμενες γενιές.