Η υδατοκαλλιέργεια αλλάζει τη λιμνοθάλασσα Νεοχωρίου

Μια καινούργια επένδυση, που αποσκοπεί στην αλιευτική αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού με μεθόδους ιχθυοκαλλιέργειας και με ταυτόχρονη αναβάθμιση και αξιοποίηση των φυσικών οικοσυστημάτων, υλοποιεί η Statiras Group ΑΕ.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με παρεμβάσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία, οι οποίες θα αφορούν την ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων και τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών οικοτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού.

Στην πράξη, τα κονδύλια αυτά έχουν δοθεί για τη δημιουργία υποδομών που έως τώρα δεν υπήρχαν, όπως δυνατότητα πρόσβασης, βαθύτερα αυλάκια και εμπλουτισμός της λιμνοθάλασσας. Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία θα πάρει την πρώτη της «ψαριά», εφόσον έως τώρα δεν γινόταν αλίευση, προκειμένου να ανακάμψει το περιβάλλον της λιμνοθάλασσας.

Η τελευταία βρίσκεται στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, έχει έκταση 5.500 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ένα οικοσύστημα με θαλασσινό νερό σε βάθος από 20 πόντους έως 1,5 μέτρα. Στην περιοχή, η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα είναι γνωστή με το όνομα Κόχρα – Παλιομπούκα.

Έντονο ενδιαφέρον από αγοραστές

Τα ψάρια που θα αλιεύονται στη λιμνοθάλασσα είναι τσιπούρες, λαβράκι, κέφαλος, χέλι, αθερίνα και γοβιός (ενδημικό είδος) και, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Statiras Group, Λία Εγγλέζου, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διάθεσή τους από επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, της Αιτωλοκαρνανίας, αλλά και από το εξωτερικό. «Ακόμα, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τι παραγωγή θα έχουμε, έτσι ώστε να δεσμευτούμε με παραγγελίες. Πάντως, τα ψάρια θα διατίθενται στην αγορά ως φρέσκα, είτε με παραλαβή επί τόπου από τη λιμνοθάλασσα, είτε με αποστολή», τονίζει η κα Εγγλέζου.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη δεύτερη χερσαία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου, καθώς ακόμη μία δημιουργείται από τις αρχές του έτους στο Ψαθοτόπι Άρτας. Τα ψάρια θα αλιεύονται με τέσσερις ειδικές βάρκες, λόγω του μικρού βάθους της λιμνοθάλασσας, από 17 άτομα πρώην μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού «Αγ. Δημήτριος», οι οποίοι πλέον είναι εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Βιοποικιλότητα και οικολογική ισορροπία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιμνοθάλασσα ανήκει στον δήμο, απ’ όπου η εταιρεία την έχει νοικιάσει, ενώ οι επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση ότι στον επόμενο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης θα κερδίσει η συγκεκριμένη εταιρεία. «Καθώς ολόκληρος ο Αμβρακικός υποβαθμίζεται, στόχος μας είναι η διασφάλιση της βιοποικιλότητας και η οικολογική ισορροπία και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού», σημειώνει η κα Εγγλέζου.

Στο πρότζεκτ συμμετέχει και ομάδα επιστημόνων, η οποία παρακολουθεί και καθοδηγεί τις παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα ψάρια της λιμνοθάλασσας προκειμένου να μπορέσουν να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Άλλωστε, ο λόγος που εδώ και δύο χρόνια δεν πραγματοποιείται αλίευση -τουλάχιστον νομίμως- είναι η προσπάθεια να ανακάμψει και να σταθεροποιηθεί το οικοσύστημα της περιοχής.

Σύμφωνα με την κα Εγγλέζου, όλα ξεκίνησαν από το όραμα του Ζώη Κολιού, ιδιοκτήτη της Statiras Group, να συμβάλει ως Ηπειρώτης στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα, όπως τονίζει, στο πλάνο της επιχείρησης είναι και η δημιουργία υποδομών τουρισμού στην περιοχή με κέντρο τη λιμνοθάλασσα και πόλο έλξης το φυσικό περιβάλλον.

Όμως, σημειώνει ότι «οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να απαγκιστρωθούν από κατεστημένα που έχουν χάσει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και να στηρίξουν τις επενδύσεις που έμπρακτα δείχνουν την προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής».

Στα εγκαίνια της επίσημης έναρξης της δραστηριότητας της εταιρείας στη λιμνοθάλασσα Νεοχωρίου, που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Κολιός αναφέρθηκε στα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε όταν ξεκίνησε την επενδυτική αυτή δραστηριότητα: τις ελλείψεις σε υποδομές, την εγκατάλειψη του φυσικού περιβάλλοντος, το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο και το διαχρονικό πρόβλημα της λαθραλιείας που υποβαθμίζει τόσο το αλιευτικό προϊόν όσο και το περιβάλλον.

Κάλεσε μάλιστα άπαντες, ακόμα και αυτούς που αντιμετώπισαν με αρνητισμό τις πρωτοβουλίες της εταιρείας, να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις στη λιμνοθάλασσα.