Αυτό το άρθρο είναι 39 μηνών

Κομισιόν: Πρόταση για νέες κατηγορίες ενισχύσεων και απαλλαγής από το 2023

28/01/2022
4' διάβασμα
komision-protasi-gia-nees-katigories-enischyseon-kai-apallagis-apo-to-2023-253157

Σε διαβούλευση έως τις 13 Μαρτίου θέτει η Κομισιόν τους αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας που θα ισχύσουν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται, όπως εξηγεί η ίδια, στην ευθυγράμμιση των ισχυόντων κανόνων με τις τρέχουσες στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, ιδίως την ΚΑΠ και την ΚΑλΠ, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα δώσουν στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν χρηματοδότηση πιο εύκολα και πιο γρήγορα, χωρίς να προκαλούν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει ορισμένες αλλαγές στα διάφορα σύνολα κανόνων, όπως:

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές: Η Επιτροπή προτείνει οι δράσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και υλοποιούνται ως μέρος των Στρατηγικών τους Σχεδίων να θεωρείται ότι συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να μπορεί να διεξάγεται γρήγορα η διαδικασία που απαιτείται για την έγκριση των κρατικών ενισχύσεων.

Με την πρόταση εισάγονται επίσης, νέες κατηγορίες ενισχύσεων που πρέπει να αξιολογούνται και να εγκρίνονται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών, π.χ. ενισχύσεις για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της προσβολής από χωροκατακτητικά ξένα είδη και αναδυόμενες ασθένειες, με σκοπό την προστασία της υγείας των φυτών, των ζώων και της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές που προτείνονται παρέχουν περισσότερα κίνητρα για μέτρα διαχείρισης των δασών, τα οποία είναι ευνοϊκά για το περιβάλλον και το κλίμα (οι λεγόμενες δασοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υπηρεσίες), αυξάνοντας τη μέγιστη ένταση της ενίσχυσης στο 120% των επιλέξιμων δαπανών για υπηρεσίες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, το νερό ή το έδαφος, καθώς και για προγράμματα ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας.

Κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία στον γεωργικό τομέα (ΚΑΚΓ): Η Επιτροπή προτείνει την ευθυγράμμιση των εντάσεων ενίσχυσης για ένα μέτρο που εμπίπτει στον ΚΑΚΓ με εκείνες που προβλέπονται από τα Στρατηγικά Σχέδια. Προτείνει, επίσης, την εισαγωγή νέων κατηγοριών μέτρων ενίσχυσης τα οποία θα τυγχάνουν απαλλαγής κατά κατηγορία, π.χ. ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη ζώων και ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών που προκύπτουν όταν η γεωργική γη βρίσκεται σε περιοχές Natura 2000.

Κατευθυντήριες γραμμές για την εξέταση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: Η Επιτροπή προτείνει την εισαγωγή νέων κατηγοριών ενισχύσεων, οι οποίες θα αξιολογούνται από την ίδια βάσει των κατευθυντήριων γραμμών, και συγκεκριμένα ενισχύσεις για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της προσβολής από χωροκατακτητικά ξένα είδη και αναδυόμενες ασθένειες, καθώς και ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη ζώων (εκτός εάν καλύπτονται από απαλλαγή κατά κατηγορία).

Επίσης, το προτεινόμενο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών αποσαφηνίζει και εξορθολογίζει τους κανόνες που εφαρμόζονται σε μια σειρά τομέων, όπως τους κανόνες που αφορούν τις ενισχύσεις για την ανανέωση του αλιευτικού στόλου στις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

Κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία στον τομέα της αλιείας (FIBER): Η Επιτροπή προτείνει την απαλλαγή νέων κατηγοριών μέτρων ενίσχυσης από την υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή και έγκρισης από αυτήν, ιδίως των ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη ζώων και από ορισμένα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας: Η Επιτροπή προτείνει να επικαιροποιηθούν με βάση πιο πρόσφατα τομεακά δεδομένα τα μέγιστα σωρευτικά ποσά των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που μπορούν να χορηγούνται ανά κράτος-μέλος.

Η έγκριση των αναθεωρημένων κανόνων προγραμματίζεται για το τέλος του 2022.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: