Τα ρέστα τους παίζουν οι παραγωγοί δημητριακών του κάμπου

Στόχος οι καλές αποδόσεις για να καλυφθεί το αυξημένο κοστολόγιο

«Τι και αν διπλασιάστηκαν οι τιμές των λιπασμάτων, εμείς ακολουθήσαμε όλες τις οδηγίες για σωστή λίπανση των καλλιεργειών. Τι και αν δεν έβρεξε και το κόστος του ρεύματος είναι ασύμφορο, εμείς δεν αφήσαμε στεγνό κανένα χωράφι. Τουλάχιστον, ο καιρός ας είναι σύμμαχός μας στη συνέχεια, να μην έχουμε ζημιές, να πιάσουμε καλές αποδόσεις και η αγορά να μας ανταποδώσει τους κόπους και τις προσπάθειές μας.

Επιπροσθέτως, ελπίζουμε να έχουμε στο πλευρό μας και την πολιτεία, την οποία ακούσαμε και ας μας ξεγέλασε αυτή με την περίπτωση της Συνδεδεμένης στο καλαμπόκι και καλλιεργήσαμε αυξημένα στρέμματα με δημητριακά, ώστε η χώρα να μη βρεθεί αντιμέτωπη με κάποια διατροφική κρίση».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν Θεσσαλοί παραγωγοί δημητριακών μέσω της «ΥΧ», οι οποίοι έχουν επενδύσει όλες τους τις οικονομίες στην προμήθεια αγροεφοδίων, προσδοκώντας ετεροχρονισμένη «Ανάσταση» του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, την περίοδο του αλωνίσματος. Ήδη, οι διεθνείς αγορές και οι έμποροι τους κλείνουν πονηρά το μάτι, αν και οι ίδιοι, επειδή έχουν καεί στο παρελθόν, κρατάνε μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «αυτήν τη στιγμή, τα κριθάρια, τα σιτηρά, αλλά και τα καλαμπόκια εξελίσσονται ομαλά, αν και χρειάστηκαν επιπλέον πότισμα, μια και οι προβλεπόμενες βροχές δεν ήρθαν. Ελπίζουμε τον Μάιο να έχουμε ανατολικό- βόρειο άνεμο και όχι λίβα, ώστε τέλη Μαΐου στα κριθάρια και αρχές Ιουνίου στα σιτηρά, όταν θα ξεκινήσουμε τα αλώνια, να έχουμε καλές αποδόσεις και με την τιμή που θα πάρουμε, να καλύψουμε αρχικά το αυξημένο κόστος παραγωγής και, εν συνεχεία, να βγάλουμε και κάποιο κέρδος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πέρυσι εμπορεύθηκε για λογαριασμό των παραγωγών του περίπου 3.000 τόνους σιτηρών, με τιμή στην έναρξη του αλωνίσματος 27 λεπτά. Φέτος, πρόθεση της διοίκησης είναι να μη βιαστεί και να προχωρήσει σε τμηματικές συμφωνίες, ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές στην πορεία. «Όπως και να έχει, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πλήρη συνεννόηση με τα μέλη μας», καταλήγει ο Γ. Κουκούτσης.

Νίκαια

Αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων σε σιτηρά και ελαιοκράμβη σημειώθηκε φέτος στη Νίκαια, ενώ μειώθηκαν κάπως τα κριθάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά, «ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να βρέξει, καθώς όλα τα δημητριακά θέλουν νερό.

Το θετικό είναι ότι όλοι οι παραγωγοί ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων και με τη λίπανση και με το πότισμα. Δεν θέλω να προχωρήσω σε εκτιμήσεις για τις φετινές τιμές. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά αναζητά σιτηρά, οπότε έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε». Στόχος των παραγωγών σιτηρών στον Δήμο Κιλελέρ, όπου ανήκουν η Νίκαια και ο Πλατύκαμπος, είναι τα 500 κιλά/στρέμμα.

Ελασσόνα

Όσον αφορά την επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Γιώργο Κυριλλίδη, «και φέτος οι καλλιέργειες μαλακού σίτου κυριαρχούν στις προτιμήσεις των παραγωγών, ακολουθεί το κριθάρι και πολύ λίγες εκτάσεις –ελέω μορφολογίας εδάφους– σπάρθηκαν με σκληρό σιτάρι. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα των δημητριακών έχουν αυξηθεί 15% περίπου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μέση στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στα 350 κιλά το στρέμμα».

Στην καλλιέργεια καλαμποκιού και άλλων κτηνοτροφικών φυτών στράφηκαν και πολλοί Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, φοβούμενοι περαιτέρω έλλειψη ζωοτροφών στην αγορά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι με βάση την κινητικότητα που υπάρχει στα σποροκέντρα για την προμήθεια υβριδίων, φαίνεται ότι αρκετοί συνάδελφοι βρήκαν τον τρόπο να καλλιεργήσουν, για τις δικές τους ανάγκες, κτηνοτροφικά φυτά.

Ιδιαίτερα στο καλαμπόκι, ελπίζουμε να μην έχουμε πρόβλημα με τους αγριόχοιρους, ενώ ζητάμε να υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία, ώστε το ενσίρωμα καλαμποκιού να μην κατευθύνεται για βιοντίζελ, μια κι αυτό είναι περισσότερο χρήσιμο ως ζωοτροφή».