Έως 30/6/23 η προθεσμία υποβολής αιτημάτων για κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε τροπολογία (23/11) που προβλέπει την παράταση υποβολής αιτήματος κατά παρέκκλιση μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Η νέα προθεσμία εκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2023.

Το εν λόγω καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να απασχολούν πολίτες τρίτων χωρών ως εργάτες γης, χωρίς θεώρηση εισόδου, για έως τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης του διαστήματος απασχόλησής τους για ακόμη τρεις μήνες, συνολικά δηλαδή έξι μήνες. Η εξέλιξη θεωρείται από παραγωγούς που συνομίλησαν με την «ΥΧ» ήσσονος σημασίας, καθώς είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες η παράταση για το ίδιο θέμα, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, στην αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία [επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που τους έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα] του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι για την πιο γρήγορη πραγματοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης του εξάμηνου καθεστώτος έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όλα αυτά γίνονται στον απόηχο συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την απασχόληση 5.000 Αιγύπτιων πολιτών στον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, παραγωγοί από την Κρήτη δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι η πλατφόρμα δεν έχει ενημερωθεί, ώστε να μπορεί κάποιος να προχωρήσει τη διαδικασία για πολίτες από την Αίγυπτο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τη νομοθέτηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Μπαγκλαντές που πέρασε από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2022 και προέβλεπε την απασχόληση έως και 14.000 πολιτών στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ