Άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ για τις θέσεις εργατών γης δεσμεύτηκε ο υπουργός ΑΑΤ

Την προηγούμενη εβδομάδα (Τρίτη 14/03), αντιπροσωπεία αγροτικών συλλόγων από την Πελοπόννησο επισκέφθηκε το ΥΠΑΑΤ και έθεσε στον υπουργό, Γ. Γεωργαντά, σειρά ζητημάτων που χρήζουν επίλυσης.

Ο παραγωγός, γεωπόνος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας, μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Αγγελή Κοροβίλα, ζήτησαν να εκδοθεί η νέα ΚΥΑ που θα ορίζει τις θέσεις πολιτών τρίτων χωρών στις περιφερειακές ενότητες, για απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντεμερούκας στην «ΥΧ», «ο υπουργός μάς είπε ότι το θέμα θα διευθετηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες». Ακόμα ένα θέμα που έθεσαν οι δύο σύλλογοι ήταν οι παραγωγοί να μη χρειάζεται να περνούν από εξετάσεις για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών στα ψεκαστικά τους. Προτείνουν να χρειάζεται νέα εξέταση μόνο για την έκδοση πιστοποιητικού από νεοεισερχόμενους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, μεταξύ άλλων αιτήθηκαν:

✱ Άμεση και ικανοποιητική επιδότηση στα τιμολόγια των αγορασμένων λιπασμάτων του τελευταίου έτους.

✱ Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και υπολογισμό μέσω στρεμμάτων, αλλά με τη θέσπιση ειδικού πίνακα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.