Όσο η ΕΘΕΑΣ αποτελεί όχημα των επιδιώξεων κάποιων στελεχών της τόσο θα ακυρώνεται στη συνείδηση των αγροτών

Δράσεις για την «εμπέδωση της εμπιστοσύνης στον συνεταιριστικό θεσμό» έχει θέσει ως βασικό της πρόταγμα η ΕΘΕΑΣ, όπως επισημάνθηκε και στην τακτική της συνέλευση πριν από λίγες μέρες.

Μια ιδιαίτερα ορθή επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως προκύπτει και από μελέτες που κατά καιρούς έχουν γίνει, η έλλειψη αυτή αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που κρατάει έξω από τις συλλογικές οικονομικές προσπάθειες περισσότερους από τους εννέα στους δέκα Έλληνες αγρότες.

Και είναι, εκτός των άλλων, η εικόνα που εκπέμπει η ΕΘΕΑΣ στη σύντομη αυτή διαδρομή της στο εν λόγω ζήτημα που την κρατάει καθηλωμένη.

Τα παραδείγματα, βέβαια, είναι πολλά και συνεχή:

✱ Όλα όσα γίνονται με το φετινό ΟΣΔΕ, η σχέση μιας ομάδας στελεχών της με την εταιρεία που το ανέλαβε, η οικονομική τροφοδοσία της εταιρείας αυτής με ποικίλους τρόπους.

✱ Η ανάδειξη της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων με τις οποίες συνδέονται τα ίδια στελέχη της ως αυτοσκοπός της συνεταιριστικής λειτουργίας, ή ως επένδυση ύψιστης σπουδαιότητας για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, των αγροτών στο σύνολό τους.

✱ Και τις τελευταίες ημέρες, η άσκηση πίεσης στο ΥΠΑΑΤ με οποιονδήποτε τρόπο για να αρθεί το ασυμβίβαστο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες όσων πουλάνε αγροτικά εφόδια. Θέμα, που αφορά κεντρικό στέλεχος της ΕΘΕΑΣ και τους δορυφόρους της οργάνωσής του στη Δυτική Ελλάδα.

Όσο, λοιπόν, η ΕΘΕΑΣ προωθεί τέτοιες ενέργειες και αποτελεί το όχημα επίτευξης των επιδιώξεων μιας μικρής ομάδας ανθρώπων της, θα ακυρώνεται κάθε υγιής προσπάθεια και οι προσδοκίες πολλών οργανώσεων και αγροτών που συμμετέχουν σε αυτήν.